Anteeksi vain häiriö, mutta aloittelen tässä ehkä joskus Lucifeeruksen Kutsuni pelaamisen, joten tarvinnen ketjun sen kommentoimiseksi.
(http://img812.imageshack.us/img812/1010/coverlm.jpg)
Megami Tensei, tuttujen kesken MegaTen, on Atluksen järkälemäinen roolipeli-eepos, joka on tunnettu okkultistisista ja filosofisista juoni-aiheistaan, infernaalisesta vaikeudestaan sekä taistelusysteemistä, joka tietää mitä tekee. Valtavirran japaniropeista poiketen pelien tavoitteena ei niinkään ole miekkaa ja magiaa harjoittavan maailman pelastaminen, vaan tyypillisemmin pelaajan tehtävänä voi olla nousta post-apocalyptisen maailman demonikuninkaaksi tai selvittää tienoota ravisutteleva murhavyyhti tai eloonjäämiskamppailusta selviytyminen. Syystä tai neljännesta Atlus USA on SMT3:sta lähtien lätkäissyt sarjan jokaisen pelin eteen nimen Shin Megami Tensei, joten sillä nimellä kai sarjaa kuuluu näin länsimaissa nimitellä.
(http://img178.imageshack.us/img178/5203/jackfrost2.png) | MegaTenien tärkein elementti ovat kansantaruista, mytologioista ja uskonnoista karanneet demonit. Sarjan pääpiruksi tunnustetun Kazuma Kanekon omintakakeisen mielikuvituksen värjäämiä mörököllejä kerätään kuin Pokemonissa värväämällä niitä omalle puolelleen kesken taistelun. Demonien käännyttämiseksi tulee näiden kanssa ryhtyä rupattelemaan ja jos nämä onnistuu vakuuttamaan kannattavansa oikeanlaista ideologiaa (tai tarjoaa tarpeeksi lahjuksia), manan olennon saa suojatikseen. Toisin kuin vanhemmissa sarjan peleissä, nykyään demonitkin keräävät taistelussa kokemusta, mutta tärkein tapa pelin voimakkaimpien perkeleiden saamiseksi on edelleen kahden tai useamman turhaksi käyneen demonin yhdistäminen keskenään (tai lemmikkikoiran kanssa) fuusio-riitissä. Demoneista tunnetuin ja samalla Atluksen maskotti on pakkasherra Jack Frost.
|
Vuosien saatossa MegaTen on taipunut useaksi hyvinkin toisistaan poikkeaviksi rihmastoiksi. Atlus onkin osoittanut esimerkillisesti kykenevänsä keikauttamaan kakkunsa aina uudelleen, pitäen mekaanikkansa tuoreena. Aiheuttaakseni mahdollisimman suuren määrän mielipahaa olen vieläpä listauksissani alleviivannut pelien Amerikan julkaisuvuodet ja boldannut Eurooppalaisten riemunvuodet.
Megami Tensei
Sarjan ensimmäinen peli perustuu Aya Nishitanin samannimiseen romaanisarjaan. Akemi Nakajima on tietokonenörtti, joka luo ohjelmiston demonien kutsumiseksi manalan syvyyksistä. Kuinkas ollakaan, vihtahousut valtaavat maailman ja hänen ystävättärensä Yumiko paljastuu japanilaisen luojajumalatteren, Izanamin, uusinkarnaatioksi. Tästä nimitys Megami Tensei, joka siis tarkoittaa jumalattaren uudelleensyntyä. Yhdessä Yumikon ja värväämiensä mörököllien kanssa Ayan tulee valloittaa Daedaluksen torni jotta nörde saisi taas rauhan dataamiselleen.
Jatko-osassa silloinen julkaisija Namcot sai vapaat kädet tarinan suhteen sen irtautuessa kirjoista. Vuonna 199X maailmaa kohtasi ydintuho ja eloonjääneet ovat siitä asti kyyhöttäneet pommisuojissaan. Näistä kaksi pelaa tietokoneellaan Devil Buster -videopeliä jossa mesopotamialainen tuulenjumala Pazuzu varoittaa näitä tulevasta antaa näille voiman hallita demoneja. Samassa suojaan hyökkää lauma petoja ja retki ihmiskunnan rippeiden pelastamiseksi aikaa.
Toisin kuin toiset Nipponin maan roolipelilupaukset, Megami Tensei omaksui Dragon Questin lintuperspektiivin sijaan kuvakulmakseen länsimaisista tietokoneroolipeleistä tutun ensimmäisen persoonan kuvakulman, joka edelleen on toisinaan käytössä. Super Famicomin pelien kasvaneen suosion myötä Atlus julkaisi molemmat Megami Tenseit uudella maalipinnalla ja uusitulla musiikilla samalle pelikasetille nimellä Vanhaksi Testamentiksi nimettynä.
- Digital Devil Monogatari: Megami Tensei (FC) 1987
- Digital Devil Monogatari: Megami Tensei II (FC) 1990
- Kyuuyaku Megami Tensei (SFC) 1995
Shin Megami Tensei
Ristiinnaulittu mies, pedon runtelema ruumis, ikuista uskollisuuttaan vannova alaston nainen... ja sitten heräätkin modernin Tokion sykkeeseen. Harmi vain että katuja suljetaan mystisten murhien vuoksi ja että naapurustossa alkavat vaellella tarujen demonit. Etteivät vaan olisi tiedemiehet sattuneet kehittämänä teleportterinsa kanssa luoneet yhteyttä Tuonelaan. Lucifeerus pompottelee Japanin hallitusta miten haluaa ja Yhdysvallat on valmiina laukaisemaan ydinkärkensä pysäyttääkseen Ilmestyskirjan petojen leviämisen. Selviydyttyäsi kaupungin raunioista sinun ja kumppaniesi on aika ottaa valta omiin käsiin vaikka väkisin ja päättää, miten maailmanlopun jälkeistä kaupunkia tulee hallita.
Shin Megami Tensei II sijoittuu 30 vuotta ensimmäisen pelin jälkeen. Poliittiset rintamat jakavat kansalaiset toisiaan vastaan, kun pelaaja asettuu Valhallan slummeissa elävään, muistinsa menettäneeseen soturin saapikkaisiin. Pelaaja on, kukas muukaan, kuin Messias, jonka tehtävänä on johdattaa kansa paratiisiin. Matkan varrella tämä liittoutuu Saatanan kanssa ja asettuu napit vastakkain juutalais-kristinuskon luojajumalan kanssa. Vieläkö joku ihmettelee miksi sarjan saapumisessa länsimaihin kesti niin pitkään kuin siinä kesti?
Yksi siisteimmistä SMT:n ideoista oli maailman jälleenrakentaminen kannattamansa ideologian pohjalta. Puolueensa voi valita niin vapautta ihannoivista anarkisteista, tiukkoja lakeja vaalivista totalitaristeista, kuin myös "siltä väliltä" olevista induvidualisteista, eikä mikään suuntauksista tietenkään ole mustavalkoisen hyvä tai paha. Mikään pelkkä muodollisuus filosofointi ei toki ole, vaan suuntautuminen vaikuttaa mm. siihen keiden demonien joukoissa seisot.
Sarjan kolmas osa Nocturne, Euroopassa nimeltään Lucifer's Call, aloitti juonellisesti puhtaalta pöydältä. Maailmanlopusta selvinnyt pelaaja syntyy uudelleen demonina jonka on määrä muotoilla maailma mieleisekseen. Pelillisinä uudistuksina käyttöön otettiin kolmannen persoonan kuvakulma sekä Press Turn -mekaniikka taisteluun, joka on sittemmin nähty mm. DDS:ssa. Osumalla vihollista heikkoon kohtaan, saamalla kriittisen osuman tai käskyttämällä tovereitaan odottamaan voi kerätä puolikkaita vuoroja säästöön myöhempää käyttöä varten. Japanissa pelistä julkaistiin yhteensä kolme versiota. Näistä toinen, Nocturne Maniacs on ainoa länsimaihin tuotu versio ja siinä on ympättynä mm. Devil May Cryn Dante. Chronicle Editionin sai Devil Summoner 2:n erikoisversion kylkiäisenä ja siinä Dante on korvattu pelin päähenkilöllä Raidoulla.
Super Famicomille julkaistu Shin Megami Tensei If... kertoo nimensä mukaisesti vaihtoehtoisen tarinan, jossa Tokio ei koekaan ydintuhoa vaan Karukozakan lukio siirtyy mystisesti Makain demonimaailmaan ja pelaajan tulee valitsemansa luokkatoverin kanssa tutkia seitsemään kuolemansyntiin perustuvia alueita. Vaikka liian paljoa ei peliä kehuttukaan, idea pelin sijoittamiseksi koulumaailmaan kehittyi myöhemmin Megami Tensein seuraavaksi inkarnaatioksi...
- Shin Megami Tensei (SFC / PC Engine Super CD / Mega CD / PS / GBA) 1992
- Shin Megami Tensei II (SFC / PS / GBA) 1994
- Shin Megami Tensei If... (SFC / PS) 1994
- Shin Megami Tensei: Lucifer's Call (a.k.a. Shin Megami Tensei III: Nocturne) (PS2) 2003 / 2004 / 2005
- Shin Megami Tensei: Strange Journey (http://resetti.net/index.php?topic=3815.0) (NDS) 2009 / 2010
Persona (http://resetti.net/index.php?topic=3783.0)
Persona heitti hyvästit aikaisempien pelien apokalyptisille maailmankuville ja sijoittuu normaaliin moderniin Japaniin. Pirteässä ja kirkasotsaisessa sarjassa pelaajan johtama teinijengi taistelee pahuuden voimia vastaan manaamalla Tarot-korteista esiin psyykkeensä salatun puolen, kirjaimellisesti oman Persoonansa.
Revelations: Persona alkaa, kun joukkio lukiolaisia leikkii tyypillistä henkien manaamiseen perustuvaa riittiä. Ryhmä kuitenkin pyörtyy ja herätessään heille ilmestyy oudon perhosmaskin taakse kätkeytyvä Phileamon, joka antaa teineille voiman kutsua Persoonallisuutensa. Se onkin tarpeen sillä "sattumalta" kaupunkiin jo hyökkääkin lauma hirviöitä.
Persona oli ensimmmäinen Amerikkaankin saapunut Megami Tensei -roolipeli ja se muistetaankin surullisenkuuluisasta käännöksestään. Koska Japani ei vielä tuolloin ollut joka jonnen ihannemaa, pyrittiin peli muuttamaan mahdollisimman amerikkalaiseksi. Hahmoista useimpia muokkailtiin rajustikin, värjäytyipä yhdeltä ihonvärikin mustaksi. Myös Snow Queen -sivutehtävä jäi käännöksessä pois. Myöhempää PSP:n remakea, jossa mm. musiikit sävellettiin kokonaan uusiksi pelisarjan uudempien osien tyyliseksi, eivät tälläiset lapsukset enää haitanneet.
Kahteen osaan jaetussa Persona 2:ssa koululla kiiri huhu, jonka mukaan soittamalla kännykällä omaan numeroonsa, Jokeri ilmestyy ja toteuttaa toiveen. Tatsuya Sudolla tosin käy vähän ikävämpi munkki ja narri yrittääkin tappaa hänet Tatsyan muinaisiin synteihin vedoten. Amerikkaan Persona 2: Innocent Sin ei koskaan saapunut, ilmeisesti natseja ja homoja sisältävä peli koettiin turhan makaaberiksi. Persona 2: Eternal Punishment sijoittuu vaihtoehtoiselle aikajatkumolle, jossa Innocent Sinin sattumuksia ei koskaan tapahtunutkaan. Pääosassa on tällä kertaa IS:n sivuhenkilö Maya kummallisia flashbackeja kokevan Tatsuyan angstaillessa sivustalla.
Ensimmäiset Personat pärjäsivät kohtuullisesti Japanin markkinoilla, mutta vasta sarjan kolmannen osan kohdalla sen suosio räjähti: perinteisen luolissa kahlaamiseen kylkeen lisättiin deittisimulaattorimainen sosiaalisimulaatio. Pelkkä taistelussa karaistuminen ei enää riittänyt pärjäämiseen, vaan voimakkaimmat Persoonallisuudet sai käyttöönsä luokkatovereihin ja tyttöystäviin ihmissuhteitaan syventämällä. Peli hurmasi niin arvostelijat, sosiaalisesti rajoittuneet nörtit kuin nukkekotiloitaan kaipaavat ernut ja Persona 3 olikin maailmanlaajuinen menestys ...ainakin MegaTenin tasolla.
P3:ssa pelaaja liittyy Persona-käyttäjien ryhmään, jonka jäsenillä on kyky olla hereillä kahden vuorokauden välillä olevan Mustan Tunnin aikana. Tällöin varjojen olennot valtaavat kadut ja Gekkouganin lukio muuttuu Tartaruksen Torniksi, yhdeksi maailman tylsimmistä satunnaisluolastoista. Pelin suuri suosio poiki jatko-osan lisäksi myös kaksi viilatumpaa versiota: FEStivaali version tärkein uusi ominaisuus on kymmeniä tunteja kestävä epilogi, kun taas Persona 3 Portable toi muassaan mahdollisuuden kokea hormoonien huumaa tytön saappaissa.
Neljäs Persona teki sen mitä menestyspelien jatko-osat usein tekevätkin: korjasi kaiken sen mikä ei edellisessä osassa toiminut ja toimi edeltäjäänsä parempi jokaisella osa-alueella. Tarina alkaa, kun Inaban maalaiskaupungin puhelinpylväisiin alkaa ilmestyä niihin ripustettuja ruumiita. Kylillä norkoilun sijaan paikallinen nuoriso alkaa tutkimaan television sisällä sijaitsevaa Ihmemaata murhaajan jäljille päästäkseen. Merkittävimpinä uudistuksina peliin olivat sään muutokset ja taistelutoverit oppivat nyt uusia kykyjä sitä mukaa, mitä intiimimpä suhdetta näiden kanssa pitää.
Personan nimi on vilahtanut N3DS:n julkaisulistalla ja viralliset tahot ovat varmistaneet Persona 5 (http://resetti.net/index.php?topic=3853.0):n olevan varmisteilla. Sen enempää ei sarjan tulevaisuudesta sitten tiedetäkään.
- Revelations: Persona (jap. Megami Ibunroku Persona: Be Your True Mind) (PS) 1996
- Persona 2: Innocent Sin (PS) 1999
- Persona 2: Eternal Punishment (PS) 2000
- Persona 3 (PS2) 2006, 2007, 2008
- Persona 3 FES (PS2) 2007, 2008
- Persona 3 Portable (PSP) 2009, 2010, 2011
- Persona 4 (PS2) 2008,2009
Digital Devil Saga
DDS oli Atluksen yritys muokata Megaten perinteisempään JRPG-muottiin. Juoni muistuttaa niin rakenteeltaan kuin dialogin määrältään lajityypin perinteit ja demonien keräämisen ja fuusioinnin sijaan hahmoja kehitetään kattavien kykypuitten puitteissa.
Hindulaisuudesta vaikutteensa ammentavassa miljöössä useat heimot sotivat keskenään pääsystä Nirvanaan. Yksi taistelevista ryhmistä kohtaa retkillään munamaisen artifaktin, jonka ampumat valonsäteet laukeisevat sotureissa kyvyn muuntautua kannibalistisiksi avatarmuodoikseen, joiden tekee välittömästi mieli pistellä satunnaisviholliset suihinsa lisäexpan toivossa.
- Digital Devil Saga (jap. Digital Devil Saga: Avatar Tuner) (PS2) 2004, 2005, 2006
- Digital Devil Saga 2 (jap. Digital Devil Saga: Avatar Tuner 2) (PS2) 2005, 2007
Devil Summoner
Olet juuri kävelyttämässä tyttöystävääsi treffeiltä tämän asunnolle, kun tapaaminen naisen kanssa kokeekin sen kaikkein eniten pelkäämäsi käänteen. Demonit hyökkäävät niskaasi. Onneksi demoninlahtaaja Kyouji Kuzunoha ilmaantuu sopivasti paikalle ja ilta on pelastettu. Ainakin siihen asti, kunnes sinut murhataan ja sielusi päätyy Kyojin ruumiseen. Yhdessä Kyojin äänen kanssa tehtävänäsi on selvittää syy petojen leviämisellä ja saattaa karanneet sielut oikeisiin vartaloihinsa.
Devil Summoner: Soul Hackers sijoittuu ajallisesti vähän kauemmaksi tulevaisuuteen. Hakkeroidessasi Paradigm X:n virtuaalimaailmaa mystinen voima alkaa imeä sieluasi. Ennen lopullista sielun menetystä käy kuitenkin kummasti ja lopulta kehosi onkin täynnä muiden ihmisten sieluja. Tutkiessasi näiden poloisten viimeisiä elonhetkiä, palaset virtuaalimaailman luoneen yhtiön ympärillä alkavat hiljalleen asettua paikoilleen.
1920-luvun Japaniin sijoittuvat Raidou-pelit ovat ensimmäisiä ja tähän mennessä ainoita MegaTenejä joiden taistelusysteemi ei perustu vuoroihin vaan ovat reaaliaikaisia. Otettuasi vastaan Raidou Kuzohana XIV:n arvonimen alat demoniesi kanssa ratkaista mitä eriskummallisempi arvoituksia. Tällä kertaa henkimaailman kätyreiden erikoisominaisuuksia käytetään nujakoimisen lisäksi myös puzzlejen ratkontaan sekä kaupunkilaisten kuulusteluun.
- Devil Summoner (Saturn / PSP) 1995
- Devil Summoner: Soul Hackers (Saturn / PS) 1997
- Devil Summoner: Raidou Kuzohana vs. The Soulless Army (PS2)
- Devil Summoner 2: Raidou Kuzohana vs. King Abaddon (PS2)
Devil Survivor
Itsetarkoituksellisesti tarinaltaan ensimmäistä SMT:ä mukailevassa pelissä Tokio on eristetty demonien invaasion vuoksi muusta maailmasta, jättäen 17-vuotiaiden nuorukaisten ainoaksi keinoksi selviytyä liittoutua samaisten kammotusten sekä tulevaisuutta ennustavan tietokoneen kanssa.
3DS:n julkaisulistalla on Devil Survivorin nimi näkynyt, mikä tarkoittanee pelille olevan jatkoa luvassa.
- Devil Survivor (NDS / 3DS) 2009
- Devil Survivor 2 (NDS) 2011
Devil Children / DemiKids
Vuosituhannen taitteen taskuhirviöhuumassa Atluskin näki tilaisuuden saada taskunpohjansa jenejä täyteen. Syntyi lapsille suunnattu Megami Tensei -haarauma, jossa alakoulu-ikäiset lapset lähtevät monsteripartnerinsa kanssa seikkailuun Makain demonimaailmaan. Kuten Pokemonissa, myös Devil Childrenissä peleistä tehtiin pariversioita, mutta jotka ovat oikeasti aivan omat pelinsä marginaalisesti erilaisten olentovalikoimien sijasta.
- Devil Children: Red Blook/Black Book/White Book (GBC/PS) 2000
- Devil Children: Card Summoner (GBC) 2001
- Demikids: Book of Light/Book of Darkness (jap. Devil Children) (GBA) 2002, 2003
- Devil Children Puzzle de Call! (GBA) 2003
- Devil Children Fire Book/Ice Book (GBA) 2003
- Devil Children Messiah Riser (GBA) 2004
Majin Tensei
Shin Megami Tensein pelimekaniikka käännettynä Fire Emblemin tyyliseksi strategiseksi roolipeliksi, kah siinä on Majin Tensei pähkinänkuoressa. Ensimmäinen osa muistetaan erittäin yksityiskohtaisesta taistelunäkymän grafiikastaan, kun taas fanien keskuudessa parempana pidetty jatko-osa panosti enemmän tarinaan. Saturnille julkaistu Ronde kannattaa kaivaa esille lähinnä viidennen konsolisukupolven rumimmista peleistä puhuttaessa.
- Majin Tensei (SFC) 1993
- Majin Tensei 2: Spiral Nemesis (SFC) 1995
- Ronde (Saturn) 1997
Last Bible
Viimeiset Pipliat sijoittuvat Dragon Questin henkiseen perinteiseen fantasiamaailmaan, tutuilla demoneilla toki ryyditettynä. Juoni on perinteistä japanirope-huttua ja pelimekaniikka muihin sarjan osista yksinkertaistetumpi.
- Revelations: Demon Slayers (jap. Megami Tensei Gaiden:Last Bible) (GB / Game Gear / GBC) 1992 / 1999
- Last Bible 2 (GB / GBC) 1993
- Another Bible (GB) 1995
- Last Bible Special (Game Gear) 1995
- Last Bible 3 (SFC) 1995
Shin Megami Tensei NINE (XBOX) 2002
Tästä piti alunperin tulla Xbox Liven kautta pelattava nettirope, mutta kehitystyössä kesti ja peli julkaistiin lopulta keskeneräisenä ilman verkkopeliä. Lässähtänyt kakku ei syystäkään kiinnostanut ketään.
Shin Megami Tensei: IMAGINE
Megateniä yritettiin vielä toisen kerran sulattaa MMORPG-muottiin, tällä kertaa yhteistyössä shmupeistaan paremmin tunnetun CAVEn kanssa. Jokseenkin ristiriitaisista kommenteista huolimatta peli on käsittääkseni vähintäänkin kelvollinen, etenkin kun ottaa huomioon sen olevan ylimääräisiä mikromaksuja lukuun ottamatta täysin ilmainen ja sen voi ladata pelin kotisivuilta (http://megaten.aeriagames.com/).
Jack Bros.
Jack Frost ja hänen veljensä Pyro Jack ja Jack Ripper saivat oman pelinsä, jossa tutkitaan yksinkertaisia labyrintteja avaimia etsien. Ainiin, peli ilmestyi Virtual Boylle (vaikka käytti 3D:ä vain muutamassa efektissä), joten voinette arvata ettei peli nauttinut aikoinaan mainittavaa suosiota, vaikka nykyään VB:n harvinaisimpiin peleihin lukeutuukin.
(http://img121.imageshack.us/img121/2121/pyrojack.png)
Ja näin. Olen kauhean pahoillani äärimmäisen ikävästä lukuelämyksestä, mutta halusin jo tästä paskaläjästä jo kovasti eroon enkä jaksanut muokkailla tekstiä luettavammaksi. Minkäslainen toisilla on suhtautuminen tähän roolipelisarjaan? Onko sarja entuudestaan missä määrin tuttu vai ovatko täällä peräti pahimmat ryökäleet sarjan pelejä menneet jopa pelaamaan? >: (
Kuinka monta demonia restiläiset kuvasta tunnistavat? (http://img195.imageshack.us/img195/1668/1329369377161.jpg)
Yritän, saa täydentää:
1. Yoshitsune
2.
3. Mothman
4. Scathath
5. Chu Chulain
6.
7. Hua Po
8. Caith Sith
9. Thor
10. Yaksini
11.
12. Kikuri-Hime
13. Beelzebub
14. Ose
15. Moh Shuvuu
16. Tam Lim
17. Cerberus
18. Angel
19. Kudlak
20. Kresnik
21. Slime
22. Sati
23. Jack Frost
24. Metatron
25. Mother Harlot
26. Decarabia
27. Barong
28. Rangda
29.
30. Norn
31. Ippon-Datara
32. Yurlungur
33.
34.
35. Jeanne De'Arc
36. Ara Mitama, Nigi Mitama, Saki Mitama ja Kusi Mitama
37. Mara
38.
39. Samael
40.
41. Grimehkala
42. Naga
43. Nekomata
44.
45. Odin
46. Lachesis, Clotho ja Atropos
47. Orthus
48. Belial
49. Nebiros
50. Alice
51.
52.
53.
54. Lailah
55. Inugami
56. Thorne
57. Amazon
58. Dominion
59. Black Frost
60. Peri
61.
62.
63. Pyro Jack
64. Titania
65. Oberon
66.
67.
68. Mot
69. Lilith
70.
71. Picasa
72. Principality
73. Oni
74. Lorelei
75. Ichimokuren
76. White Rider
77. Okuninushi ja Hare of Inaba
78. Lorelei
79. Nue
80.
81. Nyarlathotep
82.
83.
84.
85.
86. Kartikeya
87.
88. Loki
89. Neko Shogun
90. Parvati
91. Arahabaki
92. Obariyon
93.
94. Lilim
95. Poltergeist
96. Orochi
97. Shiki-Ouji
98. Lucifer
99. Pixie
100. Demi-fiend
Rend
Slaughter
Devour your enemies
There is no other way to survive
You cannot escape your hunger
Warriors of Purgatory
Kun megatenistä otetaan pois suosikkiominaisuuteni, eli Pokémonit ja niiden fuusioiminen, ei ensivaikutelmani Digital Devil Sagasta ollut paras mahdollinen. Örrimönkiäisiäni kaipaan toki edelleen, mutta niin vai kävi että tylsähkön alun jälkeen vei DDS monen muun Atluksen pelin tavoin sydämeni ja lihani. Pelin kykypuut tarjoavat ihailtavan vapaat kädet hahmojen kustomointiin ja seuraavan Mantran hallitsemista odottaa kuin uutta fuusiota konsanaan. Pelin tarina on selkeästi suunniteltu muunlaisten japsiropejen ystäville painottaen suuremmin koukeroista juonta kuin filosofista sanahelinää. Onpa peliin täysin odotusteni vastaisesti eksynyt jokunen siedettävä puzzlekin! Normaalistihan SMT:ltä ei sellaista osaa kaivatakkaan, SMT3:sta kopioidun taistelusysteemin myötä kun jokainen satunnaismörkö on oma palapelinsä jo itsessään. Omiakin ideoita pelissä toki on, vihulaisten syöminen uusien taikojen oppimiseksi tuo jälleen kerran uudet strategiset silauksensa mukanaan.
Kannibalismi ei ole kyllä koskaan ennen ollut näin hauskaa. Kokemusta on.
Apocalypse on kyllä täynnä tosi kivoja uudistuksia. Demonit eivät ole enää persoonottamia pahvinpaloja, joilla on kaikilla samat liikkeet. Nyt niillä on jokaisella omat erikoisalansa joihin kannattaa keskittyä, ja välttää opettamasta Jack Frostille tulitaitoja. Smirkkikin on paljon mielenkiintoisempi, esimerkiksi Hama ja Mudo listivät laakista ainoastaan virneen ollessa päällä. Se on mainio idea, mutta nyt valo ja pimeys ovat liian samanlaisia muiden elementtien kanssa.
Tarinastakin olen tähän mennessä nauttinut.
Flynn leikkaa katanalla kaulansa poikki tarjotakseen ruumiinsa muinaiselle demonille ja pelastaakseen Tokyon ydintuholta.
Kaikki ensimmäisen tunnin aikana esitellyt hahmot kuolevat tutoriaalitaistelussa.
Tästä minä tykkään ja Shin Megami Tenseistä.