Äänestys

Mitä mieltä olet asepalveluksesta?

Myös naisten olisi suoritettava asepalvelus
11 (11.1%)
Pidettävä ennallaan
23 (23.2%)
Lakkautettava ja korvattava palkka-armeijalla
54 (54.5%)
Lakkautettava ja Suomesta tehtävä sotilaallinen tyhjiö
11 (11.1%)

Äänestäjiä yhteensä: 89

Sivari, intti ja sota

 • 979 Vastauksia
 • 210632 Lukukerrat
Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #950 : 14.09.13 - klo:11:48 »
En ole allekirjoittanut, koska en kannata.

Hyvä järjestelmä, jota voisi toki aina hioa paremmaksi.
Olen

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #951 : 14.09.13 - klo:15:26 »
Omasta mielestäni ainoa taloudellisesti realistinen ja tasa-arvoinen tapa luoda Suomelle riittävä puolustuskyky on koko ikäluokkaa koskeva yleinen asevelvollisuus, jossa nykyiseen tapaan olisi myös mahdollisuus vaihtoehtoisiin suoritustapoihin. Valitettavasti sellaista ei tässä maassa ole, sillä lähtökohtaisesti Suomen asevelvollisuus koskee vain 49% väestöstä.

Mitä itse keskusteluun tulee, Fatbardhen argumentit palkka-/ammattiarmeijasta olivat liian vaillinaisia, eivätkä mielestäni esittäneet taloudellisesti realistisia vaihtoehtoja. "Ei ole kivääri kivääriä vastaan vaan pitää meillä olla muutakin." Joo-o, arvaapa vain onko sillä vastustajalla muuta kuin kivääreitä? Kommenteista paistoi läpi se, että hän ei ole itse suorittanut asepalvelusta. Hänellä ei esimerkiksi ole minkäänlaista käsitystä tämän päivän sotilaan johtajakoulutuksesta; Puolustusvoimat nimenomaan nimittäin pyrkii rohkaisemaan sotilaita itsenäiseen ajatteluun ja oveluuteen taistelutilanteessa, ei (pelkästään) "Kapteeni käskee" -periaatteeseen. Tasa-arvoisuudessa Fatbardhe oli kuitenkin oikealla linjalla.

Mikko oli aivan liian kapeakatseinen ja jätti erityisesti perustelematta sen esitetyn vaihtoehdon, että asepalvelus koskisi myös naisia, koska "tämä ei ole tasa-arvokysymys". Sitähän se nimenomaan on: Mikko ei usko, että Suomen naisissa riittäisi tarpeeksi munaa puolustamaan isänmaata. Mikolla oli kuitenkin äärimmäisen hyviä perusteita asevelvollisuudesta luopumista vastaan: palkka-armeija olisi kansantaloudellisesti ongelmallinen (Tuomas: Suomessa EI ole varaa palkata opettajia niin paljon kuin olisi tarvetta), eikä siviilielämässä hankittua reservinosaamista syntyisi lähellekään yhtä laaja-alaisesti.

Asevelvollisuus on yksi niitä asioita, joihin ei ole helppoja ratkaisuja, mutta mielestäni olisi väärä ratkaisu lähteä pienentämään reservin kokoa. Tai jos niin tehtäisiin, Suomen olisi välttämättäkin luovuttava sotilaallisen liittoutumattomuuden periaatteesta. Vaikka aseellinen uhka Suomelle onkin tällä hetkellä epätodennäköinen, historia osoittaa, että maailmanpoliittinen tilanne muuttuu todella nopeasti, kun dominot lähtevät kellahtelemaan.Enenevissä määrin sotilaita tulisi kouluttaa taistelijan perustaitojen ohella myös nykyaikaiseen elektroniseen sodankäyntiin ja kyberuhkia vastaan puolustautumiseen sekä asutuskeskustaisteluun, sillä mikäli aseellinen yhteenotto Suomen ja toisen maan välillä tapahtuisi, on hyvin epätodennäköistä, että jalkaväki olisi siinä suuressa roolissa.

Mitä Fatbardhen kommenttiin siitä, että Kärsämäen kaltaisia paikkoja ei tarvitse puolustaa, tulee, hän on väärässä. Ajatus kuulostaa varsin Helsinki-keskeiseltä. Kärsämäki ei ehkä paikkakuntana sisämaisen sijaintinsa takia ole sotilaallisesti merkittävä kohde, mutta Suomen valtiolla on vastavuoroinen velvollisuus kansalaisiaan kohtaan puolustaa heitä ja heidän turvallisuuttaan riippumatta siitä, asuuko kansalainen Utsjoella, Helsingissä vai Kärsämäellä.

Huomioimatta sitä, kuinka paljon ainakin itse opin elämästä, sosiaalisesta kanssakäymisesta ja itsestäni asepalvelusta suorittaessani, Tuben ehdotus palkatusta varusmiespalveluksesta on varsin hyvä ajatus, mutta ei täydellinen. Nykyisenkään kokoinen reservi ei mielestäni riitä pelotteeksi ennaltaehkäisemään aseellisen yhteenoton mahdollisuutta saatika puolustamaan Suomea vaan se täytyisi lähes tuplata. Palkatun palveluksen riskinä on se, että se ei houkuttele tarpeeksi väkeä, eikä valtiolla ole varaa nostaa palkkaa houkuttimena. Muutenkin tulevana opettajan näen tarpeellisempaakin käyttöä verorahoille, sillä en itse koe puolustustoimintaan osallistumista orjatyönä.

Ehkä Puolustusvoimat on onnistunut minut aivopesemään, ehkä ei, mutta oman näkemykseni mukaan Suomen puolustaminen tarpeen vaatiessa on koko kansan yhteinen tehtävä, ja ilman yleistä asevelvollisuutta koko kansalla ei ole valmiuksia tätä tehtävää toteuttaa. Kaikkia niitä oikeuksia ja tukia vastaan, joita Suomen valtio meille tarjoaa, yleiset oppi- ja asevelvollisuudet ovat mielestäni enemmän kuin perusteltuja. Niillä turvataan Suomen sekä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ja elintason säilyttäminen tulevaisuudessa erilaisia haasteita kohdattaessa, oli kyseessä sitten luonnonkatastrofi tai sotilaallinen yhteenotto. (Puolustusvoimien olisikin mielestäni tarpeen valmentaa sotilaita enemmän myös mahdollisissa luonnonkatastrofitilanteissa toimimiseen) Ehkä luonnonkatastrofi on Talvivaaran tapauksessa hieman väärä sana, mutta joka tapauksessa, sotilaskoneistoa tulisi kouluttaa laaja-alaisemmin erilaisiin maanpuolustustehtäviin, ei ainoastaan valmistautumaan sotilaallista uhkaa vastaan. Esimerkiksi Pohjanmaan kevättulvissa ja juuri Talvivaaran saastekatastrofissa sotilashenkilöstöä tulisi voida käyttää kansalaisten apuna tehokkaammin ja ilman liiallista byrokratiaa.

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #952 : 15.09.13 - klo:00:06 »
Asdf, kävimme samaa keskustelua Facebookissa ja Osse pastesi sieltä, niin taidan minäkin sitten :D Lisäksi vähän täydennän tekstiäni.

Uskoisin, että jos asepalveluksen suorittamisesta maksettaisiin 3 000 euron suuruista kuukausipalkkaa, saisimme sen 30 000 ihmistä vuodessa hakeutumaan varusmiespalvelukseen (nyt vuodessa intin käy 29 000 ihmistä). Kesäloman, välivuoden tai työttömyyden aikana tuollainen kuukausipalkka kiinnostaisi monia nuoria ihmisiä. Jos palveluksen keskimääräinen pituus olisi 6 kuukautta, mainitulla kuukausipalkalla suorat kustannukset olisivat reilut 540 000 000 euroa, jonka päälle toki tulisi vielä muita palkkauskuluja, mutta summasta melko iso osa saataisiin kuitenkin verotuksella takaisin valtionbudjettiin.

Ihan vaikka vertauksena: AY-liikkeen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden myötä vähennettiin 600 miljoonan euron edestä veroja vuonna 2011. Verovähennysoikeudesta luopumalla saisimme varat orjatyön lopettamiseen Suomesta. Vaihtokauppa, johon ainakin minä olisin valmis.

Mun mielestä puoli miljardia euroa vuodessa on melko pieni hinta orjatyöstä eroon pääsemisestä. Palkan ei tietysti pitäisi olla juuri 3 000 euroa, vaan sitä nostamalla ja laskemalla saataisiin varusmieskoulutukseen juuri se määrä ihmisiä kuin halutaan. En oikeasti tiedä, saataisiinko lähes puolet ikäluokasta houkuteltua duuniin 3 000 euron kuukausipalkalla, joten voi oikeasti olla, että laskelmani ovat alakanttiin. Jos vajaa puolet ikäluokasta ei riitä, nostetaan palveluksesta maksettua korvausta! Jossain kohtaa löydetään se optimi sille, missä kohtaa kannattaa maksaa lisämiehistöstä enemmän ja missä kohtaa kannattaa mieluummin panostaa parempiin pyssyihin.

Tietysti osa tuosta rahasta voitaisiin saada sisäisillä säästöillä, kun keskiverto palvelusaika lyhenisi. Valtion budjetissa on tälle vuodelle laskettu 55 miljardia euroa. Vaikka pakkotyöstä luopumisen kustannukset laitettaisiin kaikki vaan budjetin päälle, se ei tarkottaisi kovin suuria veronkorotuksia, puhumattakaan siitä, että etsittäisiin säästökohteita nykyisestä budjetista. Jopa puolustusbudjetin sisältä voitaisiin etsiä säästökohteita: tarvitsemmeko me todella näin suurta reserviä? Minä en tiedä, mutta siinä voisivat sitten kapiaiset pohtia, että haluavatko oikeasti lisää miehiä vai parempia pyssyjä, kun miestenkin ajalle laitettaisiin realistinen hinta.

Vapaahetoisuuteen ja tarpeeksi suureen verovaroilla maksettuun palkkaan perustuva palvelus on oikeudenmukaisin jerjestely. Silloin ne, jotka eivät armeijaa käy, maksavat heille tuotetusta palvelusta. Samalla tavalla kuin nykyään ne, jotka eivät ole poliiseja, maksavat veroissaan poliisien palkat.

*

Poissa Tingle

 • Paavo
  • Academic Nintendo Club RY
Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #953 : 15.09.13 - klo:09:00 »
Nykyisenkään kokoinen reservi ei mielestäni riitä pelotteeksi ennaltaehkäisemään aseellisen yhteenoton mahdollisuutta saatika puolustamaan Suomea vaan se täytyisi lähes tuplata.
Tämä kiinnostaisi minua enemmänkin. Jos taustalla on tilastoa ja tutkimustyötä, niin lukaisisin mielelläni :)
<Tapza> tinglest on kyl vähän hankala ottaa selvää
<Tapza> se on tollanen saatananmoinen kusipää ja paras tuntemani ihminen, tosi mukava ja aivan perseestä
<Kraidi> tarvitset vieroitusta epätodellisuudesta
<JJJANI> vittu ku paavolle ei voi ees vittuilla ilman et menee ite ihan sekasin
<henuck> olis kyl melkonen auschwitz olla jumissa jossain ovessa/sen takana ja kuunnella ffxiii ja paavon paskalaatikkojuttuja
<Turjake> VITTU TINGLE NYT TURPA KIINNI

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #954 : 15.09.13 - klo:10:18 »
Lainaus
mielestäni

Siitä, mikä olisi juuri oikean kokoinen reservi, ei kenelläkään ole oikeasti mitään tietoa.

//Tai siis joo, oikean kokoinen reservi on saman kokoinen kuin Venäjän armeijan reservi. Mielellään suurempi.
« Viimeksi muokattu: 15.09.13 - klo:10:20 kirjoittanut Tube »

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #955 : 15.09.13 - klo:11:55 »
ValtioAktiivipalveluksessaReservissäBudjetti (mrd€)Prosenttia BKT:staAsevelvollisuusNATOn jäsenyys
Ranska228 65697 61344,32,3EiKyllä
Saksa185 498144 00033,261,2EiKyllä
Yhdistynyt kuningaskunta205 330181 72043,32,5EiKyllä
Venäjä1 400 0002 035 00068,24,4KylläEi
Suomi36 479357 0002,7071,5Saa nähdä (kyllä)Ei
Itävalta29 53327 0002,430,86KylläEi
Viro3 20960 0000,2491,72KylläKyllä
(Lähde: Wikipedia lol)

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #956 : 15.09.13 - klo:21:55 »
^Onko toi budjetti koko asevoimien budjetti? Totta kai jollain Ranskalla tai Iso-Britannialla on sitten vastaavasti myös paljon enemmän leluja kalustoa, mutta mielestäni palkka-armeijan kuluista kertoo aika paljon kun Saksan viisinkertaisella palkka-armeijalla on kuusitoistakertainen budjetti verrattuna Suomeen.

Mielestäni nykyinen systeemissä on myös se etu, että jos suomeen hyökätään, niin suurin osa syistä hyökätä tänne, tahtoo sano teknologinen osaaminen, on enimmäkseen taistelukentän tällä puolella ampumassa hyökkääjiä.

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #957 : 15.09.13 - klo:23:00 »
Anteeksi vain Roykka, nykymaailmassa pelkkä miesten määrä ei mittaa armeijan vahvuutta. Saksan aktiivipalveluksessa ja reservissä olevien suhde on lisäksi aivan jotain muuta kuin Suomessa.

Tuosta taulukosta voidaan lähinnä päätellä, että Suomessa on suhteellisesti kohtuullisen pieni puolustusbudjetti. (Keskiarvo Detonatin valikoimissa valtioissa hieman reilu 2 % BKT:stä.)

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #958 : 16.09.13 - klo:00:22 »
Myös sen, että palkka-armeijan pitäminen on kallista. Nuo Suomen reserviläiset eivät nimittäin kauheasti verota Suomen puolustusbudjetista. Pitää valita joko palkan tai miesvahvuuden väliltä.

Pelkkä sotilaiden lukumäärä ei tosiaan riitä kertomaan, miten hyvin maata voi puolustaa, mutta puolustettavan raja-alan pituuden suhde sotilaiden lukumäärään kertookin aika paljon. Jos yhdellä ammattisotilaalla on esimerkiksi puoli kilometriä rajaa puolustettavana (oletetaan esimerkiksi Puolustusvoimain nurmiporaosaston vahvuudeksi 20 000 sotilashenkilöä - eli tähän päälle vielä huolto ja muut tukevat osat, sekä ilma- että merivoimat - ja Suomen ja Venäjän maarajan pituudeksi se vähän yli 1300 kilometriä) ja RK95:n tehokas ampumaetäisyys on n. 400 metriä, niin hyvinhän tuo näyttäisi onnistuvan, kunhan kuulaa riittää ja Talvisodan henkeä vaalivan jääkärjoukon tappiot pysyvät ykkösen alapuolella.

Jos taas lähdetään sille linjalle, ettei koko rajaa tarvitse puolustaa syystä että:
 • Kuitenkin joku Herra Isoherra painaa nappia, ja ohjuksia satelee
 • Ketä muka kiinnostaa joku Kärsämäki?

1. Silloin voidaan heittää hanskat naulaan jo nyt, opetella venäjää ja hankkia Siperian kartta
2. Miksei koko Suomen kansa muuta Helsinkiin jo nyt?

Ainoa syy sille, mikä nyt äkkiseltään mieleen tulee, ettei veli venäläinen tahdo pitää infrastruktuuria kunnossa, ja muutamaa suomipoikaa maata asuttamassa, on maantieteellisesti strateginen, eli kauttakulku, tai ennaltaehkäisevä, kuten sotilaallisen tuen nappaaminen vihollisvaltiolta. Jälkimmäinen on ehkä se todennäköisin syy Venäjän hyökkäykselle, ja silloinki olisi kaiketi fiksuinta huollon kannalta pitää Suomi ehjänä, ja murskata vain asevoimat. Tässä vaiheessa Suomen runsaslukuiset isänmaanpuolustajat tekevät hyökkäyksestä niin kalliin, että sitä kannattaa miettiä kahdesti. Ja silloinkin pitää muistaa se nurkan takana oleva vihollisvaltio.

Eli jos Suomella on varaa pienentää sotilaiden kokonaismäärää, voi koko puolustuslaitoksen lakkauttaa samaan laskuun.

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #959 : 16.09.13 - klo:09:52 »
Anteeksi vain Roykka, nykymaailmassa pelkkä miesten määrä ei mittaa armeijan vahvuutta. Saksan aktiivipalveluksessa ja reservissä olevien suhde on lisäksi aivan jotain muuta kuin Suomessa.

Tuosta taulukosta voidaan lähinnä päätellä, että Suomessa on suhteellisesti kohtuullisen pieni puolustusbudjetti. (Keskiarvo Detonatin valikoimissa valtioissa hieman reilu 2 % BKT:stä.)
Se on kivaa kun itse agrumentoint pointtini puolestani. En puhunut armeijan vahvuudesta missään vaiheessa, vaan pelkästään palkka-armeijan kuluista.

Mitä noihin Detonatin syihin tulee, niistä ostaisin ehkä sen ennaltaehkäisevän. Mitä strategiseen sijaintiin tulee, balttialla on tarjota kaikki samat vaihtoehdot, plus ovat pienempiä, niissä on jo valmiiksi paljon enemmän venäläismyönteistä jengiä, ja ovat kivasti kolme eri valtiota.

Lisäksi mikäli venäjä ei haluaisi pitää infrastruktuuria kunnossa, se tarkoittaisi jokseenkin vääjäämättä sitä että se herra isoherra painaa sitä nappia. Se taas tarkoittaisi sitä, että strateginen kauttakulku nyt ainakin ottaisi takapakkia kun se pitää tehdä suojavarusteet niskassa 24/7. Ainoa uskottava vaihtoehto jossa maa pysyisi kulkukelpoisena olisi tietoinen tuhoamissota ilman ydinaseita, tai miehitys.

EDIT: Typo.
« Viimeksi muokattu: 16.09.13 - klo:18:32 kirjoittanut Roykka »

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #960 : 16.09.13 - klo:10:14 »
Joo siis tarkoitus oli kuvailla sitä, että ainoa tilanne, jossa sotilas sotilasta vastaan -tilanne ei toteudu (jos leikitään että epäsuora tuli, ilmatuki ja panssarit tasoittavat edes jossain määrin toisensa pois) on se, jossa Suomen alueille ei ole tarvetta, eli kartan voi piirtää uudestaan. Sen siitä saa kun kirjoittaa illalla tajunnanvirtaa.

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #961 : 20.09.13 - klo:11:55 »
Mä en tiedä miten orjatyöllä koulutettu reservi olisi jotenkin halvempi ylläpitää kuin palkatulla koulutuksella rakennettu reservi. Erot tulisivat tasan siitä, että koulutuksesta (ja okei, kertausharjoituksista, joista tulisi vähän lisäkuluja) pitäisi maksaa palkkaa.

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #962 : 20.09.13 - klo:12:56 »
EDIT: Luin väärin.

Palkka-armeijasta:
3000€ kuussa on aika paljon enemmän kuin nykyinen 150€ kuussa. Karkealla höpöhöpölogiikalla samankokoinen palkka-armeija maksaisi 20 kertaa enemmän, mikä ei ole ihan pieni juttu. En todellakaan tietty olisi pistänyt pahaksi saada palveluksestani palkkaa enemmänkin kuin sen vajaan vitosen päivässä, mutta itse ajattelin saavani ilmaista koulutusta, enkä tekeväni palkatonta työtä. Vaikka luonnollisesti välillä ketutti rankasti.

Olisi muuten mielenkiintoinen startata tuo ketjun mielipidekysely uudestaan, kun suurin osa vastanneista on nyttemmin käynyt intin tai varttunut muuten vain vanhemmaksi ja fiksummaksi. (Joskin onhan siinä nytkin mahdollista vaihtaa ääntään.)
« Viimeksi muokattu: 20.09.13 - klo:12:58 kirjoittanut Temathael »
Olen

*

Ihanaakin ihanampi Tomoko

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #963 : 20.09.13 - klo:13:32 »
Olisi muuten mielenkiintoinen startata tuo ketjun mielipidekysely uudestaan, kun suurin osa vastanneista on nyttemmin käynyt intin tai varttunut muuten vain vanhemmaksi ja fiksummaksi. (Joskin onhan siinä nytkin mahdollista vaihtaa ääntään.)

Ehdottomasti hienoin viesti tässä aiheessa on edelleen 16-vuotiaan Tubelinuksen kirjoittama mainio tekstinpätkä.

Sanohan, Tuomaa, kun tietenkin rehtinä miehenä kävit varusmiespalveluksen (tai näin ainakin sopisi olettaa tuon vuonna 2008 kirjoittamasi viestin jälkeen), oliko se kovin mieltä avartava kokemus mielestäsi? Iskikö koskaan salakavalasti infernaalista kakkahätää kipinävuorossa?

Itse en käynyt, mutta olenkin vaikeasti lapsellinen.

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #964 : 20.09.13 - klo:14:55 »
Lainaus käyttäjältä: Mauno
En näe kyllä mitään yhteyttä armeijan käymisellä ja kypsymisellä mielipiteeseen siitä kannattaako yleinen asevelvollisuus vai ei. Armeijassa tuli huomattua että oikeasti maanpuolustustahtoista ainesta siellä on erittäin vähän.
Ihmisen mielipide muuttuu monesti ajan myötä ja moni nuorempi ihminen vastustaa inttiä ihan vain sen takia, ettei halua sitä käydä.

Unohdit myös listaltasi mm. Israelin ja Venäjän (Kaikesta huolimatta "sivistyneitä valtioita", vaikka asiasta voi ehkä olla montaa mieltä). Lisäksi Israelissa asevelvollisuus koskee naisiakin. Huomattavaa on kuitenkin se, että Israelin ja Suomen tilanteilla on eroa kuin yöllä ja päivällä, joten moisen asevelvollisuuden ymmärtää oikein hyvin. Lisäksi velvollisuutensa suorittaneet saavat palkkioksi muistaakseni tuntuvia verohelpotuksia.

Oikeastaan olen itse asian suhteen melko neutraali. Puolustusvoimat ovat välttämättömyys ja olen asevelvollisuuden kannalla. Mikäli olisi olemassa jokin tehokas ja edullinen vaihtoehto, kannattaisi sitä ilman muuta harkita.
« Viimeksi muokattu: 20.09.13 - klo:14:57 kirjoittanut Temathael »
Olen

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #965 : 20.09.13 - klo:18:03 »
Temathael, kivat sinulle. Se, että itse koit sen hyödylliseksi, ei tarkoita, että kaikki kokevat. Siksi intin olisi syytä olla vapaaehtoinen ja sen suorittamisesta pitäisi maksaa sellainen palkka, että sinne saadaan tarpeeksi porukkaa. Jos femma päivässä riittää, mennään sillä. Vähän kuitenkin epäilen, että maanpuolustusinto ei ole niin suuri tässä maassa, että sillä pärjättäisiin. Samalla niille, jotka käyvät intin maksettaisiin siitä, että he tuottavat muille ilmaista palvelua. Tällä hetkellä kaikki, jotka eivät suorita asevelvollisuutta (tai korvaa sitä sivarilla) ovat vapaamatkustajia.

Palkkakustannukset voisivat olla 20-kertaiset, mutta se ei tarkottaisi, että puolustusvoimien budjetti olisi 20-kertainen. Palkkakulut ovat vain pieni osa puolustusmenoja.

Ehdottomasti hienoin viesti tässä aiheessa on edelleen 16-vuotiaan Tubelinuksen kirjoittama mainio tekstinpätkä.
Selaa eteenpäin, niin huomaat jo seuraavalla sivulla olevasta viestistäni, etten ollut linkittämässäsi viestissä aivan kamalan tosissani.

Ja esitätkö sä oikeasti, ettet tiedä miten mun asepalveluksen kanssa kävi?

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #966 : 20.09.13 - klo:22:55 »
Valtio ottaa velkaa jatkuvasti lisää, ja oletat, että tästä huolimatta olisi yhtäkkiä varaa siirtyä ammattiarmeijajärjestelmään, jossa kuukausitasolla pelkästään palkkakustannukset olisivat nykyistä noin 15 kertaa suuremmat, yhteensä 45 000 000 €/kk, 540 000 000 €/vuosi. Tämä olettaen, että ylläpidettäisiin nykyisen kaltaista reserviä, ja kaiken tämän päälle tulisi vielä puolustusvoimien uusittava kalusto, joka on monella aselajilla nykyisellään auttamatta vanhentunutta.

Koodia: [Valitse]
Matematiikkaa
-------------
Nykyinen varusmiehen kuukausipalkka: ~200 €
Varusmiehen esitetty kuukausipalkka: ~3000 €
Palveluksessa olevia varusmiehiä: ~15000

Varusmiesten palkkojen kuukausikustannukset nyt: 3 000 000 €
Varusmiesten palkkojen kuukausikustannukset esityksen mukaan: 45 000 000 €

45 000 000 € / 3 000 000 € = 15

Jos valtiolle olisi jossain verovähennysoikeuksissa tarjolla ilmaista rahaa, luuletko, Tube, että sitä ei olisi jo hyödynnetty, jotta jatkuva velanotto loppuisi?

*

Poissa Tingle

 • Paavo
  • Academic Nintendo Club RY
Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #967 : 21.09.13 - klo:11:11 »
Velanotto ei toimi ihan noin. Velkaa ei kannata maksaa takaisin, jos raha voidaan sijoittaa kohteeseen joka tuottaa enemmän pätäkkää kuin mitä korkojen maksuihin kuluu.
<Tapza> tinglest on kyl vähän hankala ottaa selvää
<Tapza> se on tollanen saatananmoinen kusipää ja paras tuntemani ihminen, tosi mukava ja aivan perseestä
<Kraidi> tarvitset vieroitusta epätodellisuudesta
<JJJANI> vittu ku paavolle ei voi ees vittuilla ilman et menee ite ihan sekasin
<henuck> olis kyl melkonen auschwitz olla jumissa jossain ovessa/sen takana ja kuunnella ffxiii ja paavon paskalaatikkojuttuja
<Turjake> VITTU TINGLE NYT TURPA KIINNI

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #968 : 21.09.13 - klo:11:48 »
Päättäjät eivät halua tehdä rahan suhteen ei-suosittuja päätöksiä, vaikka ne olisivat järkeviä, eli kyllä. Kivempi miettiä seuraavaa vaalikautta kuin 20 vuoden päähän.

Mun nähdäkseni orjatyödyä eroon pääseminen on ihan helvetisti tärkeämpää kuin todella moni muu valtion varojen käyttökohde.

*

Poissa Kasuli

 • Piparisensei
  • Porkkanakaupunki
Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #969 : 06.10.13 - klo:20:57 »
Lopetahan nyt Tube orjatyöstä puhuminen kun homma on kuitenkin koulutusta. Onko tuo peruskoulukin sitten orjatyötä, kun pakko käydä eikä siitä rahaa saa? Toki puolustusvoimien koulutuksen hyöty on kapeampi, mutta tosipaikan tullen sitäkin tärkeämpi.
VAIHTELEEPA SITTENKIN >: (

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #970 : 08.10.13 - klo:01:07 »
Kuvittele tilanne: sinut määrätään Tuben hampurilaisravintolat Oy:n toimitiloihin opettelemaan hampurilaisten tekemistä. Saat poistua kotiin joka toinen viikonloppu ja muutoin teet pakkotöitä saat koulutusta silloin, kun Tuben hampurilaisravintolat Oy määrää. Palkkaa maksetaan viisi euroa päivässä ja orjatyö koulutus kestää vuoden. Kieltäytyä voi: vaihtoehtoisesti saat mennä Tuben Vegeravintolat Oy:n toimitilohin leipomaan kasvispiirakoita, jos et voi eettisistä syistä tehdä liharuokaa tai sitten voit tehdä Tuben hampurilaisravintolat Oy:ssä pelkästään kasvishampurilaisia. Jos et suostu kumpaankaan, sinut laitetaan vankilaan.

Olisiko edellä kuvattu meininki koulutusta vaiko orjatyötä? Saat koulutusta, joten eihän se voi olla orjatyötä, eihän? Oliko USA:ssa orjatyötä, kun mustat poimivat puuvillaa pelloilla, vai oliko sekin vain koulutusta puuvillan keräämiseen?

Peruskoulun ja asevelvollisuuden ero on se, että peruskoulu käydään sen vuoksi, että henkilö oppisi itselleen hyödyllisiä taitoja. Asevelvollisuus sen sijaan määrätään käymään sen takia, että yksilö opettelisi yhteiskunnalle hyödyllisiä taitoja. Peruskoulunkin pakollisuukaan ei tietenkään ole kyseenalaistamatonta: sitä ei pidä nielaista ajattelematta. Oppivelvollisuudesta keskusteltaessa pitää asettaa vastakkain halumme taata mahdollisimman laajat yksilönvapaudet ja halumme estää sekopäisten vanhempien mahdollisuus pilata lastensa elämä. Minun mielestäni lasten suojeleminen totaalisesesti kieroon kasvamiselta on tärkeämpää kuin täydellinen vapaus päättää omasta elämästään. Etenkin, kun peruskouluikäinen ei olisi henkisesti kypsä tekemään päätöstä itse, vaan vanhemmat tekisivät sen hänen puolestaan, jollei valtio tekisi. Henkilö ei itse missään tapauksessa pääsisi tekemään päätöstä siitä, käykö peruskoulun vaiko ei.

Asevelvollisuuden pakollisuudella ei suojella asevelvollisuuden suorittajan etua vaan ainoastaan yleistä etua. Asevelvollisuuden suorittamisesta saattaa saada henkilökohtaistakin hyötyä, mutta ei edes siinä määrin, että monikaan sitä suorittaisi, jos se olisi vapaaehtoinen. Tämän voi todeta helposti siitä, miten moni nainen suorittaa asevelvollisuuden. (Kyselytutkimuksissa toki enemmistö intin käyvistä sen suorittaisi vapaaehtoisestikin, tirsk.) Mikäli asevelvollisuus palvelisi henkilön omaa etua ja olisi todella koulutusta hänen itsensä vuoksi, suurin osa ihmisistä kävisi sen myös vapaaehtoisesti, eikä asevelvollisuutta olisi tarvetta ylläpitää, kun motivoitunutta porukkaa tulisi ovesta sisään tekemään hommaa lähes nollapalkalla. On yhdentekevää, tarjotaanko pakkotyön yhteydessä koulutusta vaiko ei, se on pakkotyötä siitä huolimatta, mikäli siitä ei voi rangaistuksetta kieltäytyä. Jos olet eri mieltä, lue ensimmäinen ja toinen kappale uudelleen. Toista tarvittaessa uudelleen niin kauan, että tajuat.

Näyttää btw siltä, ettei kansalaisaloite ole menemässä läpi, jos nykytahti jatkuu. Joko sakkia ei kiinnosta, tai sitten kansalaisaloite formaattina tarvitsee jatkuvaa rummutusta taakseen, jotta se voisi menestyä. Mielipidemittausten mukaan niin suuri osa ihmisistä vastustaa pakollista asevelvollisuutta (en sano edes, että yli puolet), että sillä pitäisi olla 50 000 nimeä kasassa melkein saman tien. Kenties asia ei kosketa tarpeeksi montaa ihmistä (enää) niin paljoa, että jaksettaisiin kaivaa pankkitunnukset esiin ja istua koneen ääreen. Tiedä missä syy, mutta nykymenolla 50 000 nimeä ei tule täyteen.

*Joo, on sormin laskettava määrä ihmisiä vuodessa, jotka lähtevät peruskoulusta ilman sen läpäisyä.

EDIT: Taisin mennä trolliin jne ja vastasin liian pitkästi. No, tulipa kirjoitettua.

*

Poissa Kasuli

 • Piparisensei
  • Porkkanakaupunki
Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #971 : 08.10.13 - klo:08:03 »
Jos kuitenkin ajatellaan, että ihminen ei nuorena haluaisi mennä peruskouluun, ollen silti jälkeenpäin iloinen että sen teki. Otetaan mukaan, että suurin osa ihmisistä mukamas suorittaisi intin myös vapaaehtoisesti, voidaan ajatella että ihmiset ovat kuitenkin suurimmilta osin jälkikäteen tyytyväisiä myös intin suorittamisesta. Eivätkö tilanteet ole verrattavissa?

Sen lisäksi yhteiskunnallinen hyöty tällä tasolla on myös henkilökohtaista hyötyä. Pahimman sattuessa yksityishenkilöä vituttaa ihan yhtä paljon kuin yhteiskuntaa yleensä. Ongelmana se, ettei kukaan sitä tällä tavalla ajattele - kun koko maa ajattelee, ettei sota yhtä miestä kaipaa, alkaa voimat olla vähissä.

Olen monissakin asioissa kanssasi samaa mieltä, mutta orjatyöksi kutsuminen on mielestäni suuresti liioiteltua. Molemmissa esimerkeissäsi (burgerit + puuvillat) tehdään pakkotyötä yksityishenkilön hyväksi. Itse en miellä palvelustani palvelukseksi valtiolle, vaan tarpeen tullen palvelukseksi kaikkien tämän maan asukkien puolesta. Ehkä suurten kokoonpanomuutosten sijaan tulisi koittaa tehdä koulutuksesta mielekkäämpää? Ehkä siirtyminen koulumalliin yöksi kotiin -periaatteella?

En väitä asiasta mitään tietäväni, ovat vain ajatuksia, joita olen päässäni heitellyt. Luultavasti sekavia ajatuksia sekavasti kirjoitettuna, aamu kun on. Myönnän myöskin, että lafka on myös kerennyt vituttaa yli kaiken palvelukseni aikana, ja teksti voisi moisena hetkenä olla aika erilaista. En täten edes yritä varsinaisesti väitellä.
VAIHTELEEPA SITTENKIN >: (

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #972 : 08.10.13 - klo:09:11 »
Tuben esimerkki on itseasiassa melko osuva. Se on vain ajateltu liian yksipuolisesti. Kuvitellaan tilanne, jossa Vladimirin borssikeittiöt Ltd. laajentaa Suomeen. Kansan on ihan pakko syödä ulkona ainakin 14 kertaa viikossa. Jos Tube purilaispaikoissa ei ole tarpeeksi osaavaa työvoimaa, saa Vladimir ennen pitkää monopoliaseman. Tube tekee konkurssin, eikä kukaan saa enää hamppareita.

Ja Suomessa ei ole tarpeeksi rahaa ylläpitämään viiden tähden ravintoloita.

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #973 : 08.10.13 - klo:11:11 »
Offtopiccia ja silleen mutta jos keskimääräinen kansalaisaloite vaati jatkuvaa huomiota mennäkseen läpi, niin ei voi kuin todeta että edustuksellinen demokratia toimii sittenkin!

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #974 : 08.10.13 - klo:17:23 »
En väitä, etteikö ole eroa sillä, tehdäänkö orjatyötä valtion vaiko yksityisen eduksi. Onhan eroa siinäkin, viekö valtio rahasi yhteiseen hyvään vai käykö Robin Hood ryöstämässä kassasi.

Joissain tapauksissa pakkotyö on jopa perusteltua: mielestäni on esimerkiksi oikein, että valtio velvoittaa ihmiset toimimaan esimerkiksi liikenneonnettomuuden tai tulipalon sattuessa tietyllä tavalla, vaikka tämä onkin heidän henkilökohtaista vapauttaan ja kenties omia intressejään vastaan. Valtion on ihan ok toisinaan velvoittaa ihmisiä toimimaan tietyllä tavalla, vaikka pääsääntönä pitääkin pitää sitä, että jokainen saa toimia kuten haluaa, kunhan ei loukkaa muiden vastaavaa oikeutta. Maanpuolustus sen sijaan on mahdollista hoitaa muutoin, mistä johtuen ei ole hyväksyttävää järjestää sitä pakollisella velvollisuudella.

Puhun velvoitteesta, kun velvoite on mielestäni oikeudenmukainen, ja pakkotyöstä, kun velvoite ei ole mielestäni oikeudenmukainen. Sama asiahan ne oikeastaan ovat, erona on niiden oikeutus. Oma suhtautumiseni juontaa juurensa siitä, että onko mahdollista saavuttaa velvoitteen luomat hyödyt, vaikka velvoitteesta luovutaan. Asevelvollisuudesta luopuminen ei ole este maanpuolustuksen tehokkaalle järjestämiselle, siksi asevelvollisuus on turha velvoite ja minun silmissäni pakko-/orjatyötä.

Voisimme lakiin kirjata jos jonkinmoisia velvoitteita nimellä velvoite. Velvollisuus suorittaa ihonvärin perusteella palvelus puuvillapellolla jne (vaikkapa sitten valtion hyväksi). Se, että jotain kutsutaan laissa velvollisuudeksi tai koulutukseksi, ei tee siitä sen vähempää pakkotyötä.

*

Poissa Echo

 • Touhoun ainoa miesbossi
  • Mun profiili
Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #975 : 11.10.13 - klo:10:32 »

Enpä ainakaan ole hupiukko.

*

Mauno


*

Poissa Echo

 • Touhoun ainoa miesbossi
  • Mun profiili
Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #977 : 09.04.15 - klo:11:03 »
Kylläpä kuumotti tuo otsikko.

Enpä ainakaan ole hupiukko.

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #978 : 09.04.15 - klo:12:55 »
Ylimääräiset kertausharjoitukset tiedossa ihan vuoden 1939 tapaan.

Vs: Sivari, intti ja sota
« Vastaus #979 : 23.02.18 - klo:12:39 »
https://yle.fi/uutiset/3-10088203

Hovioikeus linjaa: Jehovan todistajien vapautus asepalveluksesta syrjii totaalikieltäytyjiä

Helsingin hovioikeus on linjannut tänään perjantaina antamassaan tuomiossa, että Jehovan todistajien vapauttaminen asepalveluksesta ja siviilipalveluksesta syrjii totaalikieltäytyjiä.


Eli mut tuomittiin täysin väärin perustein!