Jak & Daxter - pelit

  • 9 Vastauksia
  • 4853 Lukukerrat
Jak & Daxter - pelit
« : 02.01.10 - klo:05:19 »
Nämä ovat niin hyviä pelejä, että ansaitsevat oman aiheensa.

(click to show/hide)

Siinä oli vähäisen infoa niille, jotka eivät muka sarjasta mitään tiedä (ei sellaista nyyppäporukkaa tosin taida tällä foorumilla pyöriä) Alkuperäiset kolme peliä tuli koettua kaverin luona vuosia sitten, kun ne olivat kuumimpia uutuuksia. Nyt kun ostin PS2:n, oli ilmiselvää että ensimmäiset pelit tälle vanhalle masiinalle tulisivat olemaan Jak & Daxtereita. Oi sitä tunnetta kun taas pääsi käppäilemään Haven Cityn kaduilla Jak II:n ympäristöissä... Pelit näyttävät edelleen tosi makeilta, etenkin kun Pleikkarin yhdistää televisioon kunnon komponenttikaapelilla. Kontrollitkin ovat parasta A-luokkaa. Nämä pelit todistavat, että hyvä peli ei vanhetessaan huonone!

Mutta nyt kun pääsen viimein pelaamaan näitä pelejä vähän vanhempana, ja samalla kyynisempänä, huomaan olevani vähän pettynyt siitä suunnasta mihin Naughty Dog vei sarjan. Ensimmäinen peli on värikäs, tyylikäs ja tunnelmallinen seikkailu/tasohyppely, joka tuntuu kuin Banjo Kazooien ja Crash Bandicootin ristisiitokselta. (Eli täydelliseltä!)

Toiseen osaan tuotiin sitten roppakaupalla Grand Theft Auto-meininkiä. Hyvästi upea trooppinen saari, hyvästi rento tunnelma ja kauniit maisemat, tervetuloa loputon synkistely ja futuristinen, harmaa kaupunki. Sen lisäksi että tasohyppely sai jäädä aseilla räiskimisen ja ajoneuvojen varastamisen varjoon, muuttui Jak symppiksestä pomppijasta kostonhimoiseksi angstaajaksi. Vaikka ensimmäisen osan elementit ja huumori ovat pitkälti tallella minusta tuntuu että Naughty Dog yritti ahtaa sarjaa liian vakavaan muottiin ensimmäisen osan jälkeen. Lisäksi Jak II on aivan tavattoman hankala tietyissä kohdissa. Melkein väänsin padin kahtia yrittäessäni jotain typerää tuhoamistehtävää viidettäkymmenettä kertaa... Ja epäonnistuessani.

Kuulostin varmasti hirveän tuomitsevalta, mutta Jak II on siitä jännä peli, että nämä asiat tuntuvat ihan merkityksettömiltä. Kaikki huonot puolet unohtuvat siinä sekunnissa kun se vittumainen, aikarajalla varustettu ja epäreilu tehtävä lopulta menee läpi. Vaikka peli onkin sekoitus mitä erilaisimpia genrejä niputettuna toimintaseikkailun puitteisiin, pysyy kokonaisuus jollain iheellisellä keinolla kasassa. On myös totta, että sarjan juonikuvio lähtee oikeastaan liikkeelle vasta kakkosessa, kun ykkösessä ei juonellisesti paljoa tapahdu. Kuitenkin yllätyin siitä, kuinka paljon paremmalta ensimmäinen peli nyt tuntuu kakkoseen verrattuna. Kun pelasin Jak II:ta 11-vuotiaana, synkempi tarina tuntui älyttömän siistiltä, mutta nyt wanhana papparaisena huomaan taantuneeni iloisten tasoloikkien kannalle. Jak 3 on seuraavaksi ostovuorossa, muistaakseni se oli vähän hillitympi ja miellyttävämpi kokonaisuus kuin kakkonen. Kenties tulen sitten avautumaan siitä pelistä tänne.

Päätän tämän sekavan tekstiseinän tähän. Kaikenlaiset peleihin liittyvät mielipiteet ja kysymykset voi postata tänne. Onko vuosien varrelta jäänyt hyviä muistoja sarjaan liittyen? Mikä on sarjan paras osa? Pitäisikö Naughty Dogin keskeyttää Uncharted 3:n väsääminen ja tuoda Jak Playstation 3:lle? Kerro se täällä.
« Viimeksi muokattu: 06.12.12 - klo:03:49 kirjoittanut Osiris »

Vs: Jak & Daxter - pelit
« Vastaus #1 : 02.01.10 - klo:10:35 »
Ensimmäinen Jak & Daxter tuli pelattua aikoinaan 100% läpi yhteen putkeen, koska PS2:een ei oltu vielä ostettu muistikorttia. Juu oli hieman ylimääräistä aikaa, mutta onneksi pelattavuus rokkasi ja hurtti huumori puri omaan makuun.

Kolmosta olen myös nähnyt pelattavan hyvän tovin. Jatkuvat aikarajat ja äkkikuolemat ahdistivat allekirjoittanutta, mutta onneksi kaverini osasi (yleensä) asiansa ja selvisi niistä kunnialla. Räiskintää ja ajoneuvoilla ajelua tuntui myös piisaavan, en sitten tiedä miten paljon tuohon kakkoseen nähden, mutta kyllä sitä tasoloikintaakin löytyi. Ylipäätään vaihtelua tuntui riittävän useamman pelin tarpeiksi. Harmahtavan ruskeat aavikkomaisemat eivät kyllä päässeet lähellekään ensimmäisen osan tunnelmaa, mutta kaikkea ei voi saada.

Vs: Jak & Daxter - pelit
« Vastaus #2 : 02.01.10 - klo:15:29 »
Olen omistanut jossain vaiheessa, ja myöskin läpäissyt kaikki 3 ekaa peliä plus Jak X:än, ja kaikki ovat omalla tavallaan loistavia. Ykkösen maisemat~ *<3*
Kolmosessa masentaa pyöriä jatkuvasti aavikoilla, mutta hyvä peli se on silti. :D
Ne ajo-osuudet vaan ei jotenkin ikinä siinä iskeneet.

Kakkonen on nyt kun ajattelee niin vaan vanhentunut versio kolmosesta, pelillisesti, mutta silloin kun sen ostin niin iski aika hyvin ekalla kerralla varsinkin.

Daxteria PSP:llä olen sen verta pelannut, että kyllä voin siitäkin sanoa että ihan jees. Daxter on paras eläinsidekick ikinä. - w-

Vs: Jak & Daxter - pelit
« Vastaus #3 : 02.01.10 - klo:15:54 »
Pidin erittäin paljon ensimmäisestä Jak & Daxterista, erittäinkin sympaattinen tasohyppely ja artstyleltaan nätti. Ainoastaan doublejumpit aiheutti harmaita hiuksia. Siitä innostuneena hankin kaksi seuraavaakin peliä, mutta mitä sainkaan pirteän tasoloikinnan tilalle: tylsän ja ankean overworldin jossa pitää ajella hankalilla kontrolleilla aikarajojen puitteissa edestakaisin ilman checkpointteja samoja reittejä ja ammuskella asioita. En ole vieläkään pelannut kakkosta loppuun, niin flegmaattista pelisuunnittelua että masensi.

Vs: Jak & Daxter - pelit
« Vastaus #4 : 02.01.10 - klo:16:05 »

Daxter on paras eläinsidekick ikinä.

Voin jo kuulla kuinka Banjo Kazooie -fanit valmistautuvat sotaan. :D

Daxter on tosi mahtava hahmo. Harvoin edes hymyilen pelatessani, mutta Daxterin sukkelat sanailut ovat aiheuttaneet jopa ääneen repeilyä. Käsikirjoittajat ovat neroja. Ja Daxterin äänikin on legendaarinen, en voi kuvitella kyseiselle karvaturvalle mitään muuta ääntä. Siksi onkin aika pelottavaa, että ilmeisesti Jak & Daxter: the Lost Frontierissä on suomidubbi. Pelkkä ajatuskin suomea sössöttävästä Daxteristä puistattaa.

*

Paikalla Tapza

  • Luuseri
Vs: Jak & Daxter - pelit
« Vastaus #5 : 02.01.10 - klo:16:47 »
J&D: The Precursor Legacy oli yksi ensimmäisistä oikeasti hyvistä peleistä, joita PS2:lla pelasin. Peli ei ole erityisen omaperäinen, mutta väliäkös sillä, kun kaikki on toteutettu viimeisen päälle mallikkaasti. Maailma on uskomattoman kaunis ja laaja, täynnä hienoja yksityiskohtia ja tasohyppelyissä jo perinteeksi muodostunutta keräiltävää krääsää, kontrollit toimivat mainiosti ja huumorikin iskee ainakin omaan makuhermooni. Ainoa selkeä puute on pelin lyhyys, kaikkien Power Cellien kerääminenkään ei vie erityisen paljon aikaa, mutta ainoastaan pelin läpäiseminen tuntui jo silloin pikkupoikana aivan liian nopealta. Kokonaisuuten peli kuitenkin oli ja on edelleen mainio paketti, yksi PS2:n parhaista peleistä ja oman sukupolvensa hienoimpia tasoloikkia.

Jak II oli aikoinaan itselleni aivan huikea elämys. Se oli yksi ensimmäisistä peleistä (FFX:n ja Kingdom Heartsin jälkeen) joita pelasin lähinnä tarinan takia. Halusin tietää miten juoni etenee, mitä kaikille rakastamilleni hahmoille tapahtuu ja niin edelleen. Monet tehtävät olivat aikoinaan suorastaan pirullisen vaikeita, mutta missään vaiheessa en ärsyyntynyt niin paljon, että olisin pitänyt itse peliä huonona. Aikoinaan hämmästyin missioiden monipuolisuudelle; toki paljon oli kaupungissa ajelua ja tiukkoja aikarajoja, mutta myös sitä perinteistä tasoloikkaa, kilpa-ajelua, toimintaa ja räiskintääkin, kaikkia juuri sopivasti ja ykkösen tapaan melko mielenkiintoisissa ympäristöissä. Vaikka ensimmäisen osan kauniit maisemat ja upea, luonnonläheinen maailma olivat suurimmaksi osaksi kadonneet, löytyi kakkosestakin joitakin näistä muistuttavia alueita (esimerkiksi Mountain Temple ja Haven Forest, omat suosikkipaikkani), ja lisäksi synkemmätkin paikat tuntuivat sopivan pelin kovin ykkösosasta poikkeavaan ilmeeseen. Eivät yhtä lämpimiä ja mukavia, mutta eipä ollut sellainen pelin maailmakaan.

Kolmosesta en silloin 2004 joulunakaan pitänyt yhtä paljon kuin kakkosesta ja hämmästelen vielä nykyäänkin, kuinka useimmat tuntuvat pitävän sitä kaikin puolin parempana ja hiotumpana. Toki peli on aiempien osien tapaan loistava, mutta kakkoseen nähden reilusti lyhyempi ja helpompi, eikä yhtä mielenkiintoinen tarinaltaan. Maailma oli tavattoman suuri, mutta aavikolla ei ollut niin yhtään mitään järkevää tekemistä ja kakkosen ankea kaupunkikin oli ympäristönä huomattavasti mielenkiintoisempi. Juoni kuitenkin piti otteessaan jälleen kerran, tehtävissä riitti edelleen vaihtelua ja ympäristöt Wastelandia lukuun ottamatta näyttivät ja tuntuivat hienoilta. Loppu oli täysin naamaanvedetty, naurettava ja aikoinaan suuri pettymys, mutta näin jälkeenpäin ajatellen kaikessa typeryydessään oikeastaan ihan jännä ja ennen kaikkea koominen veto.

Yhteenvetona helposti PS2:n pelikirjaston maukkaimpia tekeleitä. Ykkösen vahvuudet ovat aivan toista maata kuin kakkosessa ja kolmosessa, mutta jokainen peli on kokonaisuutena erinomainen. Omistan myös Jak X:n, mutta se ei oikeasti ole perus romurallipeliä ihmeellisempi tekele, tarinakin tuntuu väsähtäneeltä ja kilpailut lähinnä turhauttavat. CTR:n perusteella olisin odottanut Naughty Dogilta enemmän, mutta eihän sitä aina voi onnistua.

Daxter kiinnostaa ja tulee varmaan hommattua mikäli PSP:n joskus ostan.
« Viimeksi muokattu: 03.01.10 - klo:16:39 kirjoittanut Tapza »

Vs: Jak & Daxter - pelit
« Vastaus #6 : 04.01.10 - klo:00:03 »
Heh... Aloin pelata Jak & Daxteria heti uudenvuodenpäivänä, ja lopputekstit vyöryivät ruudulle jo seuraavana iltana. Läpipeluun jälkeen päätin vielä etsiä kaikki puuttuvar Power Cellit (ensimmäisellä läpipeluukerralla niitä jäi puuttumaan kolme) ja Precursor Orbit. Tämä hoitui noin tunnissa. Näin ollen läpäisin koko pelin 100% alle kahdessa vuorokaudessa. Liian lyhyt kesto onkin ainoa valituksen aihe, minkä pelistä keksin.

Pitäisi varmaan se Jak 3 jostain pihistää, mutta ensin ostoslistalla taitaa olla jokin Ratchet & Clankeistä tai Okami.

Vs: Jak & Daxter - pelit
« Vastaus #7 : 08.01.10 - klo:19:20 »
Kolmosesta en silloin 2004 joulunakaan pitänyt yhtä paljon kuin kakkosesta ja hämmästelen vielä nykyäänkin, kuinka useimmat tuntuvat pitävän sitä kaikin puolin parempana ja hiotumpana. Toki peli on aiempien osien tapaan loistava, mutta kakkoseen nähden reilusti lyhyempi ja helpompi, eikä yhtä mielenkiintoinen tarinaltaan. Maailma oli tavattoman suuri, mutta aavikolla ei ollut niin yhtään mitään järkevää tekemistä ja kakkosen ankea kaupunkikin oli ympäristönä huomattavasti mielenkiintoisempi.

Kolmannen osan tehtäväsuunnittelu on hieman vaihtelevampaa kuin toisen osan, siinä on enemmän unlockattavaa, kuten aseita, ajoneuvoja ja kykyjä, ja pelaaminen on rennompaa kuin kakkosessa, kiitos helppoutensa. Sen takia uskoisin ihmisten yleisesti pitävän sitä parempana pelinä.

Mutta joo, itselleni Jak 2 on se peli joka määrittelee koko sarjan. Ensimmäinen Jak & Daxter on ehkä jopa liian perinteinen tasohyppely ja kolmonen periaatteessa vain toistaa kakkosen kaavan, mutta vain laajempana. Tästä syystä peli ei iskenyt niin lujaa, toisena syynä hieman tylsempi ja ennalta-arvattavampi juoni. Jak 2:n tarina on yksi niistä harvoista tarinoista peleissä, joka oikeasti sai aikaan ns. "mit D:" -kokemuksia, ellei jopa ainoa. Tähän saattaa tosi vaikuttaa osin se, että olin peliä pelatessani niin nuori ja kokematon *krhm*. Mutta kyllä, tämä oli se peli joka osoitti minulle, että peleissä voi olla oikeasti hyvä juoni.
   Hyvä juoni ei tosin tee peliä, mutta Jak 2 meni myös pelillisesti aika nappiin. Ainoa asia mistä voi siinä suhteessa valittaa, on se, että pelin tehtävistä varmaan yli puolet ovat aikarajalla varustettuja. Ja ne aikarajat perkele olivat tiukkoja. Tehtäviä sai välillä jauhaa useampaankin otteeseen, varsinkin lyhyitä, parin minuutin lentoskootterihuristeluja kaupungissa paronin joukkojen jahtaamana. Ei se minua koskaan kuitenkaan häirinnyt, en itse asiassa muista edes ikinä suuttuneeni pelille. Onnistumisen tunne oli silti tehtävien läpäisyn jälkeen läsnä. Voisin melkein sanoa, että Jak 2 onnistui myös täydellisen vaikeustason luomisessa, ainakin silloisille pelaajantaidoilleni.

   En sitten ole ihan varma miten peli on kestänyt aikaa, sitä kun en ole pelannut sitten sen toisen, kesken jääneen läpipeluukerran jälkeen, jonka aloitin monta vuotta sitten. Joka tapauksessa tämä on yksi pelaamishistoriani parhaimmista kokemuksista, ellei jopa paras. Tai sitten aika vain kultaa muistot...


Tätä kirjoittessa tuli melkoinen halu hakata koko trilogia uudelleen läpi. Ehkä sitten ensi kesänä...
Viesti saattaa sisältää paloja sarkasmia tai pähkinää.

*

Poissa Echo

  • Touhoun ainoa miesbossi
    • Mun profiili
Vs: Jak & Daxter - pelit
« Vastaus #8 : 04.04.17 - klo:17:08 »
<a href="https://www.youtube.com/v/d-7Wm-zyOc8" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/d-7Wm-zyOc8</a>


Enpä ainakaan ole hupiukko.

*

Poissa Tingle

  • Paavo
    • Academic Nintendo Club RY
Vs: Jak & Daxter - pelit
« Vastaus #9 : 04.04.17 - klo:17:12 »
Eikö tämä kokoelma ollut jo PS3:lle? Saanko sen suoraan neloselle, jos omistaa digitaalisena?
<Tapza> tinglest on kyl vähän hankala ottaa selvää
<Tapza> se on tollanen saatananmoinen kusipää ja paras tuntemani ihminen, tosi mukava ja aivan perseestä
<Kraidi> tarvitset vieroitusta epätodellisuudesta
<JJJANI> vittu ku paavolle ei voi ees vittuilla ilman et menee ite ihan sekasin
<henuck> olis kyl melkonen auschwitz olla jumissa jossain ovessa/sen takana ja kuunnella ffxiii ja paavon paskalaatikkojuttuja
<Turjake> VITTU TINGLE NYT TURPA KIINNI