Sarjakuvat

 • 10 Vastauksia
 • 8964 Lukukerrat
Sarjakuvat
« : 31.07.10 - klo:23:03 »
Lainaus käyttäjältä: Wikipedia
Sarjakuva on esitys, jossa joukko perättäisiä kuvia muodostaa yhtenäisen tarinan. Kuvissa saattaa olla kirjoitettua tekstiä puhekuplien ja kuvatekstien muodossa.
Yleisimmät sarjakuvan tyypit ovat sanomalehtistripit, sarjakuvalehdet ja -albumit. Sanomalehtistripissä on yleensä kolme ruutua ja se on usein mustavalkoinen ja piirrostyyliltään pelkistetty. Useat sanomalehtistripit perustuvat vitsiin, mutta stripit voivat myös muodostaa pitkään jatkuvia ja yhtenäisiä juonia. Sarjakuvalehdet koostuvat useista lyhyistä, muutaman sivun pituisista tarinoista. Sarjakuva-albumit taas kertovat tavallisesti yhden pitkän tarinan, ja joskus tarina voi venyä usean albumin mittaiseksi. Sarjakuvia julkaistaan myös webissä.
Sarjakuvien juuret ovat elokuvien tavoin vankasti populaarikulttuurissa, mutta valtavirtasarjakuvan ohella elää myös ei-kaupallinen ja kokeileva sarjakuva. Aiheiltaan vakavampia ja juonenkehittelyltään monimutkaisempia sarjakuvia on kutsuttu nimellä graafinen novelli tai graafinen romaani eli sarjakuvaromaani.

Nyt hei jotain rotia. Täällä ei ole topicia sarjakuvista, jotka eivät ole mangaa tai nettisarjakuvia. Kertoo jotain! Sarjakuvaahan siis löytyy muualtakin kuin Japanista, eikä kaikki länsimainen sarjakuva ole Marvelia tai Aku Ankkaa. Löytyy myös hyviä, pidempiä länsimaisia sarjakuvia. Aloitan ketjun vaikkapa juuri lukemallani teoksella, joka on osa "tutustunpa länsimaiseen sarjakuvaan" -projektiani, jonka aloitin juuri:
Jimmy Corrigan - The Smartest Kid on Earth

Päätin tutustua länsimaiseen sarjakuvaan, jota on siis myös olemassa niiden perus-Marveltarinoiden ja Aku Ankkojen ulkopuolellakin. Googlailin listoja parhaista "graphic novelleista", ja aika valikoivasti valitsin sieltä oman mielen mukaan sellaisia, jotka vaikuttivat kiinnostavalta ja sitten lainasin kirjastosta. Jimmy Corrigan oli yksi niistä.

Chris Waren kirjoittama kirja kertoo Jimmy Corriganista, "maailman viisaimmasta lapsesta". En tiedä, mistä alaotsikko tulee, sillä siitä huolimatta ettei Corrigan mikään idiootti ollut ei hän kuitenkaan mikään lapsinero sentään ollut. Noh, eipä tuolla paljon ole merkitystä. Kirja on tunnelmaltaan todella arkinen, eikä siksi varmastikaan sovi kaikille. Kirja ei tosiaankaan ole nopeatempoinen - Corrigan ei ensinnäkään puhu paljoa. Tämän yleisen vähäsanaisuuden lisäksi kirjassa on myös monia todella pysähtyneen oloisia hetkiä. Hyvällä tavalla pysähtyneen oloisia - mitään ei tapahdu mutta jonkinlainen tunnelmallinen aura sarjakuvasta kuitenkin löytyy. Kirja on silloin tällöin suhteellisen hankalaa luettavaa. Ensinnäkin, flashbackit ja nykyhetki vaihtelevat vuoroin ja tämän lisäksi myös Jimmyn "kuvittelemat" skenaariot eivät erotu oikeasta tarinasta ennen kuin palataan takaisin "maan päälle". Tämä on toisaalta ärsyttävää, mutta omalla tavallaan myös varsin kiinnostava tapa toteuttaa asiat. Piirrosjäljeltään kirja on yksinkertainen, mutta myös hyvin kaunis etenkin maisemakuvauksessa. Tarina on erittäin koskettava - Jimmy ei todellakaan ole Onnettaren suosikki - mutta sitä ei ole vedetty yli ja tilanteet tuntuvat todenmukaisilta.

Kaikenkaikkiaan erittäin arkinen sarjakuva, jonka juoni on koskettava ja maanläheinen. Tykkäsin, erittäin sympaattinen teos. Suosittelen.

Muita suosikkejani sarjakuvista on mainio Fingerpori ja filosofinen, sympaattinen, hauska ja eloisa Calvin & Hobbes (jota tulee useammin luettua englanniksi) eli Lassi ja Leevi.

Kertokaa omista lempisarjakuvistanne (ja inhokeistanne!), suhteestanne länsimaiseen sarjakuvaan, lempihahmoistanne, mistä haluattekaan. Sana on vapaa kunhan kaikilla on kivaa. :)
"I'll go walking in circles while doubting the very ground beneath me"

Vs: Sarjakuvat
« Vastaus #1 : 01.08.10 - klo:17:08 »
Aku Ankkaa lukenu pienestä asti, ja tilaus ollu Aku Ankassa 99-2006 ja Roope Setä-läpyskässä 2001-2004. Muutenhan tietenkin Aku on loisto, mutta nykyään osa tarinoista tuntuu jotenkin lapsellisesti suunnitelluilta ja itse vitsit ovat aika toistuvia. Onhan se vieläkin ihan hauska, mutta kun muistan about jokaisen tarinan ulkoa luettuani ensimmäisen sivun niin ei tule jatkettua. Nyt on hyllyssä kauhea läjä taskareita ja lehtiä ja Roopesetiä tyhjän panttina. ._. ..Ostaisiko joku?

Muita sarjiksia joita luen ovat Fingerpori, joka on ihan käsittämättömän paljon repeilyä aiheuttava, Lassia ja Leeviä sen verran mitä erinäisissä sanomalehdissä näkyy, Nemiä (Muistuttaa perheemme alivuokralaista Mariaa enemmänkuin vähän.) joka on sekin välillä tajuttoman hauska omalla sarkastisella, pistävällä tavallaan. Ja sitten tietenkin Karvista luen, ja niitä olenkin pokkarikaupalla aikanaan kirjastosta lainaillut ja sitten naureskellut niille pitkin iltaa.

Mitään "vakavia" länsisarjakuvia en ole oikeastaan lukenut, koska en yksinkertaisesti ole niitä täältä ainakaan löytänyt. Joko minua ärsyttää niissä piirrosjälki, tarinan kliseisyys/kerronnallinen tylsyys tai hahmot.

Eikun hei, miten saatoin unohtaa, Korkeajännitys! Sitä olen lukenut melko paljon, ja tosi mukavaa luettavaa sota-aiheesta kiinnostuneille. Piirtöjäljen taso heittelee aika paljon, mutta yleensä se on ihan hienoa. Korkkareista saa myös hyviä malleja sotalaitteiden ja univormujen suunnitteluun ja piirtämiseen.

*

Poissa Taivaantanssi

 • ♠ Patakuningatar ♠
Vs: Sarjakuvat
« Vastaus #2 : 02.08.10 - klo:21:55 »
Mie en paljoa länsimaisia sarjakuvia lue, mutta jos luen niin sitten lähinnä Deadpoolia, Nemiä ja muita lyhyitä strippisarjiksia.

Vs: Sarjakuvat
« Vastaus #3 : 02.08.10 - klo:23:09 »
Deadpool? Kovis  B)

:P

Marvelin sarjiksii en oo ite jaksanu ikinä oikeen lukee kun ne on semmosii kliseisii hollywood hömppiä. X-Men tosin on iha jees mitä oon joskus kamun luona pläränny.

*

Poissa Tingle

 • Paavo
  • Academic Nintendo Club RY
Vs: Sarjakuvat
« Vastaus #4 : 16.02.11 - klo:15:08 »
Ostin tuossa viikonloppuna Logicomixin kun siitä niin paljoa hyvää olen saanut kuulla. Opus siis kertoo logiikasta ja loogikoista (eli matemaatikoista ja filosofeista) 1800-luvun lopulta toiseen maailmansotaan. Päähenkilöksi teokseen on valittu Bertrand Russell, jonka etsiessä kestäviä perusteita matematiikalle lukija tutustutetaan myös logiikan kehitykseen ja sen suurmiehiin aina Fregestä Wittgensteiniin.

Aihe saattaa monista tuntua kovin puisevalta, mutta sarjakuva itsessään on sellainen sekametelisoppa logiikkaa, ihmisiä, ihmissuhteita, politiikkaa ja väkisin väännettyä vertailua antiikin mytologiaan että vähemmästäkin hengästyy. Tai hegästyisi ellei toteutus olisi noin elävä ja sujuva, kerran lukemisen aloitettuaan lopettaminen käy työlääksi. Moniulotteisen kerronnan hintana kuitenkin jopa näinkin paksussa romaanissa suurin osa osa-alueista jää käsiteltyä kovin pinnallisesti. Jo suomennetun version kanteen törkätty valehtelijan paradoksi kieltämättä antoi kirjasta hyvin pinnallisen kuvan, eikä sitä syvemmille vesille juuri uimaan lähdetäkään. Ainakin teos on tarpeeksi kansantajuinen jotta se soveltuu kenen tahansa luottavaksi, perustiedot jo omaavalle tuttujen filosofien temmellys sarjakuvan sivuilla on tarpeeksi metka kokemus jo itsessään.

Kaikenkaikkiaan erittäin vaikuttava sarjakuva jota voin lämpimin sydämin suositella kelle tahansa, etenkin jos filosofia tai matematiikka ovat mitenkään sydäntä lähellä :)
<Tapza> tinglest on kyl vähän hankala ottaa selvää
<Tapza> se on tollanen saatananmoinen kusipää ja paras tuntemani ihminen, tosi mukava ja aivan perseestä
<Kraidi> tarvitset vieroitusta epätodellisuudesta
<JJJANI> vittu ku paavolle ei voi ees vittuilla ilman et menee ite ihan sekasin
<henuck> olis kyl melkonen auschwitz olla jumissa jossain ovessa/sen takana ja kuunnella ffxiii ja paavon paskalaatikkojuttuja
<Turjake> VITTU TINGLE NYT TURPA KIINNI

Vs: Sarjakuvat
« Vastaus #5 : 12.09.12 - klo:11:41 »
Törmäsin Helsingin-Sanomissa hauskaan sarjakuvaan, joten postaan sen tänne.Sauce: http://nyt.fi/20120911-fok_it-102/

Vs: Sarjakuvat
« Vastaus #6 : 11.02.13 - klo:01:15 »

*

Poissa eebrozgi

 • spoiler: eero
Vs: Sarjakuvat
« Vastaus #7 : 11.02.13 - klo:01:32 »
Salute.
KEEP YOUR COOL!

*

Poissa Tapza

 • Luuseri
Vs: Sarjakuvat
« Vastaus #8 : 14.07.16 - klo:18:38 »
Lainasin kirjastosta Fables-sarjakuvaa, jonka jotkut resettiläiset muistanevat The Wolf Among Us -videopelikokonaisuuden lähdemateriaalina. Tässä nimenomaisessa opuksessa on siis sarjakuvan kaksi ensimmäistä tarinaa, joissa kummassakin on viisi osaa.

Tarinat ovat aika erilaisia, mutta viihdyttäviä molemmat. Tuttujen satuhahmojen istuttaminen synkkiin ja väkivaltaisiin kuvioihin on ihan nasta idea. Pidän hahmoista ja siitä, miten rikkaalta universumi tuntuu. Haiskahtaa tosin siltä, että moni hahmoista jää kertakäyttöisiksi. Toinen tarina esitteli niitä ehkä himpun verran liikaa siihen nähden, miten pieneen rooliin suurin osa lopulta jäi.

Piirtojäljestä pidän erittäin paljon. Monet ruudut ja toisinaan kokonaiset sivutkin ovat todella komean näköisiä.

Ajattelin lainata lisää.

*

Poissa Echo

 • Touhoun ainoa miesbossi
  • Mun profiili
Vs: Sarjakuvat
« Vastaus #9 : 16.08.16 - klo:00:39 »

Enpä ainakaan ole hupiukko.

*

Poissa Tapza

 • Luuseri
Vs: Sarjakuvat
« Vastaus #10 : 26.03.18 - klo:14:33 »
Kävin Tampere kuplii -nimisessä sarjakuvafestivaalitilaisuustapahtumakokonaisuudessa ensimmäistä kertaa elämässäni. Valitettavasti en muistanut, että myös manga on sarjakuvaa enkä ollut osannut varautua siihen, että tapahtuman yleisö oli samanhenkistä kuin coneissa, eli koostui suurimmaksi osaksi pelottaviin cosplay-asuihin sonnustautuneista kummajaisista. No, onneksi paikalla oli myös sitä mitä etsin, eli sarjakuvaa.

Törmäsin Rosebudin osastolla sarjakuvakirjaan nimeltä Cowboy Henk, jonka nimi huvitti minua. Hymy kuitenkin hyytyi, kun muutaman sivun selailtuani tajusin, että nimi ei ollut teoksen ainoa mainitsemisen arvoinen asia, vaan sarjiksen sisältökin oli hyvää klassikkokamaa. Ilmaisesti Henk on monille tuttu hassuista internetti kuveista ja meemeistä, mutta itse en muista hänen kommelluksiaan aiemmin lukeneeni. Ostin kaksi kirjaa ja luin ne nopeammin kuin muistan mitään hetkeen lukeneeni. Vaikka taisin tutustua parhaimpiin vitseihin jo siellä festivaalivilskeessä, en kadu ostopäätöstä. Vitsit ovat enimmäkseen outoja, pöyristyttäviä, mauttomia ja lapsellisia, joten olo on kuin lukisi ammattilaisten tekemää Resettisarjakuvaa.

(click to show/hide)

Rosebudin elokuvahyllyillä huomasin Valerian and the City of a Thousand Planets -elokuvan ja muistin, että olin kiinnostunut sen lähdemateriaalista. Muutaman askeleen otettuani huomasinkin tuijottavani pöydän täydeltä suomeksi käännettyjä Valerian-albumeita. Voi jummijammi, ajattelin ja päädyin ostamaan yhden. Nyt toivon, että olisin ostanut toisenkin. Tuhannen planeetan valtakunta oli nimittäin oikein mukava, joskaan ei nykypäivänä järin omaperäiseltä tai yllätykselliseltä tuntuva seikkailu. Hahmojen piirtojälki on hieman epätasaista, mutta vaihtelevat ympäristöt ovat kautta linjan hienon näköisiä. Alle 50 sivuun mahtuu runsaasti seikkailua ja käänteitä sisältävä tarina, joka saavuttaa tyydyttävän päätöksen. Harmi, että sankarikaksikko jää miljöön ja seikkailun tuoksinan jalkoihin; he tuntuvat vielä tarinan lopussakin aika laihoilta hahmoilta. Toivoa sopii, että sarjan muissa seikkailuissa nähdään tyydyttävämpää hahmonkehitystä ja luonteenkuvausta.Pojankoltiaisena luin Aku Ankan lisäksi paljon Asterixia, Lucky Lukea ja Tinttiä. Ehkä nyt on tullut aika jatkaa ranskalais-belgialaisten sarjakuvien valtavan tarjonnan koluamista.