Rekisteröidy,


niin voit osallistua keskusteluihin
niin foorumilla kuin IRC-kanavallakin.
Rekisteröidy nyt!

Kirjaudu!Pysy aina kirjautuneena sisälle

Marvelin sarjakuvat :3

27.04.17 - klo:16:56

Turjake Poissa

 • Törö
 • Hail to the King, baby!
  • Törön vuodatus, teh blogi


Tein näistä lasten_sarja_kuvista nyt ketjun koska juu. Täällä voi puhua Marvelin sarjakuvista.

Niille ihmispoloille, jotka ovat asuneet tynnyrissä elämänsä ja lukeneet koko elämänsä animea ja katsoneet mangaa tai DC:tä niin tiivistettäköön, että Marvel on siis sarjakuvafirma, jonka kuuluisimpiin tuotoksiin kuuluu mm. Spider-Man, Avengers, X-Men, Deadpool, Fantastic Four ja Daredevil. Marvelin sarjakuvissa sankarit seikkailevat keskenään seikkailuista toiseen, joten lukiessasi Daredeviliä saatat törmätä esimerkiksi Spider-Manin, Black Widown tai Doctor Strangen edesottamuksiin. Koska sarjakuvat ovat paskaa, Marvelin sarjakuvissa jengi kuolee ja herää eloon milloin sattuu ja hahmot sinkoilevat universumista toiseen.

Marvelin pääuniversumia kutsutaan yleisesti nimellä Earth-616, johon useimmat tarinat sijoittuvat. Vaihtoehtouniversumeita on lukuisia, ja ne mahdollistavat vähän erilaisia näkökulmia ja kommelluksia. Joskus näiden universumien välillä seikkaillaan, ja siitäkös sekamelska syntyy kun Herra Fantastinen alkaa hengailla eri universumien Herra Fantastisten kanssa.

Miten kannattaa lukea Marvelia?

Marvelin lukeminen ei ole nykypäivänä yhtä helppoa kuin ennen, koska sarjakuvia julkaistaan Suomessa enää niin vähän. Suomenkielisen X-Menin julkaisu lopetettiin vähän aikaa sitten ja ainoa jäljellä oleva aktiivijulkaisu suomeksi onkin tätä nykyään Spider-Man. Sarjakuviin erikoistuneet liikkeet kyllä ottavat tarjontaansa enkunkielistä matskua jonkin verran. Tosikovat jätkät ravaavat läpi divarien tarjonnan ja menettävät järkensä. En suosittele.

Marvelin lukemiseen on nykyisin kaksi hyväksi havaitsemaani tapaa.
1) ns. trade paperbackit. Käytännössä nämä julkaisut pitävät sisällään useamman numeron. Yleensä nämä kattavat yhden juonikuvion tai sitten vain satunnaisen annoksen peräkkäisiä numeroita. Hinta pyörii yleensä jossain 20-40 euron paikkeilla ja sisältää yleensä noin kymmenen numeroa. Kallis, mutta miellyttävä tapa lukea sarjiksia. Yleensä näihin on myös lätkäisty mukaan esipuheita, haastatteluja, käsikirjoitussivuja ynnä muuta ekstraa. Kovat massimiehet ja hullut voivat pistää rahansa omnibus-kokoelmiin, jotka kattavat yleensä ”kaiken” ja ovat vitun kalliita.

2) Marvel Unlimited. Käytännössä Marvel-sarjakuvien Netflix. Maksa rahaa ja lue kymmeniä tuhansia Marvel-sarjakuvia kattavasta kirjastosta (olen törmännyt ainoastaan kahteen sarjaan joita olisin halunnut lukea, mutta niitä ei täältä löytynyt). UI vaatii vähän totuttelua, mutta sanoisin, että tämä on aika helposti hintansa väärti. Ilmainen aloituskuukausi on tarjolla ajan hengen mukaisesti. Aika pitkälti paras tapa lukea sarjakuvia on tätä kautta. Esimerkiksi tabletin kautta tosi miellyttävää. Tällä on hyvä kokeilla, mikä toimii. Ei tarvitse tuhlaa muutamaa kymppiä sitten tarinakokonaisuuteen josta ei tykkääkään. Marvel Unlimitedistä löytyy myös varsinaiseen Marvel-universumiin kuulumattomia sarjakuvia, kuten Star Wars.

No, mitä Marvelia sitten kannattaa lukea?

Vastaus tähän on ihan vitun vaikea, koska sarjakuvia on niin käsittämätön määrä eri tekijöiltä ja aikakausilta. Tämän takia Marvel Unlimited on niin kätevä. Lukee vaikka jonkin sarjan ensimmäisen numeron ja jos ei nappaa niin jättää vaan loput lukematta ja siirtyy seuraavaan. Pääsääntöisesti sanoisin, että kaikkein vanhimpia sarjoja kannattaa välttää muuten kuin tutkimusmielessä, koska ne on ihan oikeasti pikkulapsille tehtyjä. Esimerkiksi ensimmäiset Avengers-lehden numerot 60-luvulta on aika kamalia. About 70-80-lukujen taitteessa sarjoihin alkoi tulla enemmän aikuismaisempia elementtejä ja teemoja ja kasarilla useampi sarja pääsikin vasta niin sanotusti kunnolla lentoon. 2000-luvulla tuotanto on ollut pääosin aika vaihtelevaa. Osa Marvelin parhaista sarjoista on julkaistu tällöin, mutta erityisesti 2010-luvulle tultaessa on keskitytty lähes yksinomaa suuriin eventeihin, joita on käytännössä mahdotonta seurata kaikessa kokonaisuudessaan. Esimerkiksi vuonna 2008 alkanut Civil War event pitää sisällään peräti 94 numeroa sarjakuvaa, joista käytännössä kahdeksan kattaa itse päätarinan. Samalla harmittavan moni sarjakuva lopetetaan ja aloitetaan vähän myöhemmin uusiksi uudella tekijäporukalla. Onneksi Internetistä löytyy aivan tajuton määrä suosituksia, lukujärjestyssuosituksia ja kokonaisia tiivistelmiä tapahtumista.

Tässä kuitenkin muutama itseni hyväksi havaitsemani Marvel-sarja. Näitä suosittelen erittäin lämpimästi:

Daredevil (Frank Miller)
Ennen Batmaniä, Sin Cityä ja 300:aa Frank Miller niitti mainetta ja kunniaa uudistamalla Daredevilin yhdeksi Marvelin parhaista sarjoista. Daredevil oli Stan Leen keksimä sarjakuva, jonka Miller muutti realistisemmaksi, inhimillisemmäksi ja brutaalimmaksi. Käytännössä Miller teki Daredevilistä omansa ja muutti hahmon ja sen loren siihen pisteeseen missä se käytännössä tunnetaan tänä päivänä. Yksi Marvelin arvostetuimmista sarjoista pitää sisällään niin Elektran ensiesiintymisen kuin legendaarisen Born Again-juonikuvion. Suosittelen myös oikein lämpimästi lukemaan erikseen julkaistut kokonaisuudet Love and War (tässä on ihan vitun psykedeelinen artstyle) ja loistavan uudelleenkerrotun origin storyn The Man Without Fear.

Uncanny X-Men (Chris Claremont)
Chris Claremont teki X-Menille aikoinaan hyvin pitkälti saman kuin Frank Miller teki Daredevilille. Kaikkein legendaarisimmat juonikuviot X-Menin loressa kuten Dark Phoenix Saga ja Days of Future Past ovat Claremontin aivoitusten tuloksia. Pitäisi muuten varmaan vielä mainita, että Claremont ja Miller työskentelivät yhdessä myös Wolverine-lehden parissa muutaman numeron ajan ja sekin on täyttä laatua.

Astonishing X-Men (Joss Whedon)
Muun muassa Buffy the Vampire Slayerin ja Fireflyn luojan sekä Avengers -elokuvien ohjaajan Joss Whedonin kirjoittama Astonishing X-Men on luultavasti suosikkini kaikista lukemistani Marvel-sarjoista. Astonishing X-Men tekee X-Menistä humoristisemman, tunteellisemman ja ennen kaikkea badassimmän sarjan. Jos luulit, että Cyclops on nössö, niin tämän sarjan luettuasi olet eri mieltä.

Hawkeye (Matt Fraction)
Is on now, bro! Hawkeye aka Hawkguy on superhauska kohellusseikkailu, jossa sarjan nimeä kantava sankarimme on koko ajan pahassa liemessä. Minimalistinen artstyle, ihan vitun kova meininki ja superhauska huumori tekevät tästä yhden parhaista lukemistani sarjoista. Mukana myös pizzaa rakastava koira.

Ultimate Spider-Man (Brian Michael Bendis)
2000-luvun alussa Marvel reboottasi kaikki suosituimmat sarjansa ns. ultimate-universumissa. Nämä kaikki ovat sittemmin kylläkin loppuneet, mutta Ultimate Spider-Man on huomionarvoinen sen pitkäkestoisuuden ja laadun suhteen. Ultimate Spider-Man tuo Spider-Manin nykypäivään. Se on tosi hauska ja tunteellinen tulkinta Spider-Manistä, jota ei kannata ohittaa sillä perusteella, että se ei sijoitu pääuniversumiin.

Inhumans (Paul Jenkins)
Superkiehtova ja lyhyt - vain 12 numeroa kestävä - sarja, joka kuvaa Inhumanien kuninkaallisen perheen kommelluksia. Tosi makee artstyle kohtaa lähes Game of Thronesilta haiskahtavan tunnelman. Nappaa mukaansa ensihetkistä lähtien.

Infinity Gauntlet (Jim Starlin)
Rehellisyyden nimissä Infinity Gauntlet ei ehkä sovi ihan babbys first marvelsarjaksi, koska siinä on aivan tajuton määrä hahmoja sun muuta. Saadakseen kaiken irti, se vaatii jonkin verran Marvelin universumin tuntemusta. Tässä tarinassa Thanos rakastuu Kuolemaan ja näyttääkseen rakkautensa voiman tämä päättää tuhota koko universumin. Luonnollisesti tämä ei käy päinsä, joten Adam Warlock kokoaa Marvelin universumin kovimmat jäbät pysättämään Thanoksen. Hyvä ja todella eeppinen sarja, melkoinen klassikko. Tuleva Avengers 3 -leffa tulee todennäköisesti löyhästi perustumaan tähän, joten jos haluat tietää ennakkoon mistä tullee olemaan kyse, niin tässä varovainen vastaus siihen.
<+Cyna> Turjake on resetin paras tyyppi, aattelin mainita
<Tinglemies> välillä en itsekään erota pelaanko personaa vai nussinko törön kaa
<+mm. Detonat, coconuut, Linkkiro> Törö adminiks


ANIME ON PASKAA USKOKAA JO SKYWARD SWORD MYÖS JA DC
Kirjattu
 • ::
 • 27.04.17 - klo:19:37

  Tingle Poissa

  • Paavo
   • Academic Nintendo Club RY
  Yläneen kunnankirjaston sarjishyllyn luin kyllä aikoinaan läpi, mutta eipä siellä amerikkalaista sarjakuvaa ollut kuin Aku Ankat. Täten kosketus Marveliin jäi kriittisessä leimautumisvaiheessa muodostumatta, vaikka Hämähäkkimies olikin telkkarin piirretyissä aika magee. Nykyään suhteeni Marvelhahmoihin on muodostunut lähinnä leffojen ja Capcomin taistelupelien kautta.


  Marvelin tl;dr -videot ovat kyllä viihdyttäviä, ja saavat minut uskomaan etteivät sarjikset ole lukemisen arvoisia. Harmi, ettei videoita ole useampaan kuukauteen tullut lisää.
  <Tapza> tinglest on kyl vähän hankala ottaa selvää
  <Tapza> se on tollanen saatananmoinen kusipää ja paras tuntemani ihminen, tosi mukava ja aivan perseestä
  <Kraidi> tarvitset vieroitusta epätodellisuudesta
  <JJJANI> vittu ku paavolle ei voi ees vittuilla ilman et menee ite ihan sekasin
  <henuck> olis kyl melkonen auschwitz olla jumissa jossain ovessa/sen takana ja kuunnella ffxiii ja paavon paskalaatikkojuttuja
  <Turjake> VITTU TINGLE NYT TURPA KIINNI
  Kirjattu
 • ::
 • 27.04.17 - klo:20:01

  Tapza Poissa

  • Katkeroitunut nörtti
  Marvelin tl;dr -videot ovat kyllä viihdyttäviä, ja saavat minut uskomaan etteivät sarjikset ole lukemisen arvoisia.

  Hyvin sanottu. En myöskään usko, että Turjakkeen aloitusviesti on lukemisen arvoinen.

  Pidin kyllä siitä yhdestä lyhyestä X-men sarjiksesta, jossa esiteltiin teini-ikäinen poju ja hänen maailman paskin supervoimansa.
  Lasken pääomaa.
  Kirjattu
 • ::
 • 13.07.17 - klo:21:06

  Turjake Poissa

  • Törö
  • Hail to the King, baby!
   • Törön vuodatus, teh blogi
  Civil War 2:n viimeinen numero löysi vihdoin tiensä Unlimitedin kirjastoon ja ei jumalauta tämä oli aika heittämällä huonoin lukemani Marveli. Tässä sarjassa pojankloppi saa supervoimat ja alkaa saada näkyjä tulevaisuudesta. Captain Marvel on sitä mieltä, että näitä näkyjä kannattaisi käyttää hyödyksi ja niiden avulla torjua uhkia. Iron Man on sitä mieltä, että turha puuttua kohtaloon. Inhumansit heiluttelevat käsiä. Sitten tapellaan.

  Ensimmäinen Civil War on keskivertoa heikompi Marveli, jonka plussapuoliin kuului lähinnä eventin skaala ja tilanteen jonkinasteinen uniikkius. Tässä kakkosessa homma on käytännössä sama kuin ensimmäisessä osassa, ilman että luvassa olisi edes kovin isoja yllätyksiä tai ylipäätänsä tarttumapintaa. Jengiä kuolee siellä täällä, mutta mikään ei tunnu miltään, koska tämä on by the numbers sarjakuva. Iron Manin ja Captain Marvelin välinen konflikti on tosi sekava ja siitä on tosi vaikea välittää. Ensimmäisessä Civil Warissa oli kivoja juonitteluja ja puolenvaihtoja, mitkä tästä puuttuvat. Pahinta on se, ettei tästä muista yhtään mitään. Homma tuntuu vitun löysältä ja sen lukeminen ajanhukalta. En ymmärrä päähahmojen tavoitteita tai motivaatioita. Sarjan paras osuus keskittyy sivuplottiin, Captain American ja Miles Moralesin väliseen vääntöön. Aivan liian moni juttu tässä sarjakuvassa tuntuu vain paikoillaan junnaamiselta ja asioiden vatvomiselta, mikä on pahinta mitä tällainen eventti voi tehdä.

  Veikkaan, että tämän epäonnistumiseen on kaksi pääsyytä. Ensimmäinen on se, että tekijä Bendis ei osaa handlata isoja eventtejä tai supersankaritiimejä (soolosarjoja kylläkin, kuten tämän aiheen ekassa viestissä fiilistelinkin). Toisekseen Civil War 2 julkaisu sijoittui aika lähelle Captain America: Civil War -lefun julkaisua, joten aika selvä rahastuskeissihän tämäkin oli. Luultavasti just keksittiin että heeeei saataisko vähän lukijoita kun leffa on niin laatua niin ehkä jengi innostuis. No ei innostu. Vittu.
  <+Cyna> Turjake on resetin paras tyyppi, aattelin mainita
  <Tinglemies> välillä en itsekään erota pelaanko personaa vai nussinko törön kaa
  <+mm. Detonat, coconuut, Linkkiro> Törö adminiks


  ANIME ON PASKAA USKOKAA JO SKYWARD SWORD MYÖS JA DC
  Kirjattu
 • ::